Video: merel 438 päeva vastu pidanud kalurit süüdistatakse kolleegi ärasöömises

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jose Salvador Alvarenga
Jose Salvador Alvarenga Foto: SCANPIX

Maailmas kõige kauem merehädas olnud ja eluga pääsenud meest süüdistatakse kolleegi ärasöömises ja ta anti kohtusse.

438 päeva merel vastu pidanud Jose Salvador Alvarenga vastu esitas süüdistuse Ezequiel Cordoba pere, kelle sõnul Alvarenga pääses tänu kannibalismile, edastab The telegraph.

Cordoba pere tahab maailma oma ellujäämisega üllatanud kalurilt saada kohtu kaudu üks miljon dollarit valuraha kaotatud pereliikme eest.

36-aastane Alavrenga on seni maailmas ainus, kes oli rohkem kui üks aasta merehädas, kuid jäi ellu.

Alavrenga ja Cordoba läksid kalastusretkele 2012. aasta novembris Mehhikost, arvates et kahe päevaga on neil saak käes ja nad saavad tagasi pöörduda.

Salvador Alvarenga maksis 22-aastasele Ezequiel Cordobale 50 dollarit, et mees temaga abilisena merele kaasa tuleks.

Kuid mehed sattusid tormi ja lainetusse ning aluse kommunikatsioonisüsteem sai kannatada. Tugeva lainetuse tõttu lendas eluks vajalik üle parda.

El Salvadorist pärit professionaalne kalur Alvarenga sai hetkeks paadi omanikuga raadio teel kontakti ja palus abi saata. Ta viimased sõnad olid: «Tulge kiiresti, meil on olukord siin üsna halb».

Alvarenga sõnul sattus Cordoba tormi tõttu paanikasse, tal tekkisid hallutsinatsioonid ja ta tahtis end üle parda heita paigas, kus on palju haisid.

Paar püüdis ellujäämiseks kala ja merelinde, jõi kätte saadud merikilpkonnade verd ja vihmavett. Ühe linnu tõttu oleks Cordoba äärepealt elu kaotanud, sest lind oli mürgine, kuna ta oli mürkmao alla neelanud.

Alveranga sõnul keeldus Cordoba ebatavalisest toidust ja see tegi ta nõrgaks. Lõpuks oli noorem mees suremas, kuid nõudis enne surma, et Alvarenga teda ära ei sööks ja teataks ta emale, mis temast sai.

Alvarenga hoidis kaaslase surnukeha kuus päeva puutumata, kuid see ajas ta lõpuks hulluks ja ta heitis selle merre.

«Sain siis aru, et minu suremine kestab kauem ja on julmem, kui tema oma,» meenutas kalur.

Kuid kõikide ootuste vastaselt jõudis Alvarenga paat 2014. aasta jaanuaris Vaikse ookeani Marshalli saartele. Ta leidis saarel elava paari, kes teda aitas ja maailmale teada andis, et ta elus on.

Kohe oli ka neid, kes ei uskunud, et ta suutis üle 13 kuu merel vastu pidada, kuid hilisem meditsiiniuuring kinnitas, et ta oli enne merele minekut heas füüsilises ja vaimses vormis ning varasemalt merel karastunud.

2014. aasta märtsis külastas Alvarenga Cordoba ema Rosalia Riost, kellele edastas ta poja sõnumi ja teate, mis tema pojast sai.

Alvarenga andis selle aasta oktoobris välja raamatu «438 päeva». Nüüd aga tahab Cordoba pere saada üks miljon dollarit kahjutasu, kuna nende arvates sõi Alvarenga nende sugulase ära.

Alvarenga eitas seda kohe kui spekulatsioon levima hakkas ja eitab seda seni.

Alvarenga advokaatide sõnul arvavad inimesed, et raamat tegi ta rikkaks, kuid see ei ole nii.

Üle ühe aasta merel vastu pidanud kalur elab koos perega El Salvadoris San Francisco Menedezis ja tegeleb ikka kalapüügiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles