Öisel ajal lüpstud piim mõjub nagu unerohi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehma lüpsmine
Lehma lüpsmine Foto: SCANPIX

Lõuna-Korea Uimyungi teadusuuringute instituudi hiljuti tehtud uuring näitas, et öisel ajal lüpstud piima joomine teeb uniseks, olles seega looduslik unerohi.

Unespetsialistid on alati soovitanud neile, kellel on magama jäämisega raskusi, juua enne voodisse minekut tassitäis sooja piima, edastab The Telegraph.

Öösel lehmadelt lüpstud piima laborianalüüs näitas, et selles piimas on päevasel ajal lüpstud piimaga võrreldes rohkem trüptofaani ja melatoniini.

Trüptofaan on üks 20-st aminohappest ning osaleb serotoniini sünteesimisel.  

Melatoniin on hormoon, mis aitab reguleerida magamise ja ärkveloleku tsükleid.

«Juba pikka aega teatakse, et enne magama minekut piima joomine aitab kaasa heale unele. Kui varem arvati, et soojal piimal on psühholoogiline mõju, siis meie uuring näitas, et piimas on magamajäämist soodustavaid aineid,» teatasid Lõuna-Korea teadlased.

Teadlased tegid katse, milles andsid magamisprobleemidega eakatele öisel ajal lüpstud piima enne nende uinumist. Katsealused jäid kiiremini magama ja nende uni oli kvaliteetne.

Uimyungi uurimisinstituudi teadlaste sõnul on öisel piimal seega psühhofarmakoloogilised omadused.

Teadlased tegid veel ühe piimakatse, kuid seekord hiirte peal. Hiirtele anti kas päevasel ajal lüpstud piima, öisel ajal lüpstud piima, vett või uinutit diazepami. Hiired pandi pärast aine manustamist 20 minutiks ümarasse silindrisse jooksma.

Ilmnes, et uniseks jäänud hiirtel oli väga keeruline silindris püsida, samas kui ärksamatel hiirtel sellega probleemi ei olnud.

Uuring näitas, et hiired, kes sai öisel ajal lüpstud piima kukkusid liikuvast silindrist maha kaks korda rohkem, kui need hiired, kes said päevast piima või vett.

Uuringu teinute teatel sisaldab öisel ajal lüpstud piim aineid, mis on võrreldavad diazepamis leiduvate ainetega.

«Öisel ajal lüpstud piim on seega parim alternatiiv unerohtudele,» teatasid Lõuna-Korea teadlased.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles