ETV ja ETV2 jõulupühad pakub sisukat vaatamist

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Taavi Rõivas.
Peaminister Taavi Rõivas. Foto: Mihkel Maripuu

ETV ja ETV2 on pühadeks varunud hulga uusi saateid, kontserte ja kaasa mõtlema kutsuvaid filme. Heategevuslik «Jõulutunnel» laieneb tänavu lisaks ETVle ka venekeelse ETV+ ekraanile, annetustelefonid naha- ja eesnäärmevähi mobiilse kabineti toetuseks on avatud kuni 6. jaanuarini.

Samuti jagab annetusena ära oma kontserdi kogu tulu erivajadustega noortest koosnev bänd Bandemoonium saatest «Punk teraapia». Kontserti saab Vaba Laval näha 22. detsembril ja ETVs 25. detsembril. Nende toetus läheb diabeeti haigestunud laste heaks.

Pühademeeleolus 22. detsembrist alates – Vahur Kersna «Tuled akendes»

Juba jõulupühade eel algab ETV eetris Vahur Kersna oodatud saatesari “Tuled akendes”. Aastalõpuintervjuudes vesteldakse tarkade, heade, tublide ja ilusate Eesti inimestega. Tulekul on kolm saadet, 22., 24. ja 26. detsembri õhtul.

Foto: Ülo Josing

22. detsembril läheb eetrisse tagasivaade suvesse – Mihkel Kärmase autorisaade “NO99 Avignoni päevik”. Rahvusvaheliselt edukaima Eesti sõnateatri Eesti trupi jõudmine maailma mainekaima ja vanima, Avignoni festivali põhikavva pälvis ohtralt ülivõrdeid. ETVle ja "Pealtnägijale" lubati piiramatu ligipääs sel vastutusrikkal gastrollil. Sellest kujunes senistest vast kõige vahetum pilguheit ühe näitetrupi siseellu.

“Jõulutunneli” saateid alustatakse tänavu juba 23. detsembril, suur saatepäev on ETVs traditsiooniliselt läbi esimese jõulupüha. Avasaates räägitakse melanoomi haigestunud ja raviga hiljaks jäänud muusik Revo Jõgisalu mälestuseks loodud FoRevo fondi tegemistest, mis on oma südameasjaks võtnud nahavähihaigete toetamise. Jõulutunneli annetustelefonid on avatud 6. detsembrist 6. jaanuarini. Helistades 900 7701 annetatakse 2 eurot; 9007702 - 5 eurot; 9007703 - 25 eurot. Saatejuhid on Liisu Lass ja Urmas Vaino.

23. detsembri õhtu toob vaatajateni aastalõpuintervjuu Vabariigi Presidendi Toomas Hendrik Ilvesega, vestlust juhib Lauri Hussar.

Intervjuu järel näeb ajatut telelavastust “Meri ja Orav”, ehk lugu sellest, kuidas kõrges eas Ivan Orav ja Lennart Meri püüavad pööningult kirjutuslauda elutuppa vedada. Andrus Kiviräha vaimurikka komöödia nimiosades säravad Egon Nuter ja Andrus Vaarik.

Vestlus Eenok Haameriga ja jõuluõhtu jumalateenistus Haapsalu toomkirikust

24. detsembri hommikul näitab ETV saadet “Jõulurahvas” Eenok Haameriga, kes on olnud kirikuõpetaja juba üle viiekümne aasta. Vaimulik peab eestlasi jõulurahvaks ja Aivi Parijõgi käis advendiajal küsimas, mida see õieti tähendab. Räägitakse sellestki, millised on olnud Eenok Haameri enda pere jõulud. Oma lapsepõlvejõulusid meenutavad isa jälgedes käivad Naatan, Markus ja Siimon Haamer.

Jõuluõhtu jumalateenistust näeb tänavu Haapsalu toomkirikust. Teenivad EELK Lääne piirkonna ja diasporaa piiskop Tiit Salumäe, EELK vikaarõpetaja Kristel Engman, õpetaja Küllike Valk.

“André Rieu – jõuluks koju” on kontserdisalvestus, kus esineb viiuldav dirigent André Rieu oma orkestri, solistide ja kooriga. Kõlab kauneim jõulumuusika – „Püha öö”, „Ave Maria”, „Valged jõulud” jpm. Rieu sõnul on see kontsert ood elule, rahule ja muusikale.

Jõuluõhtu saadete hulgas on ETVs ka “Püha piparkook” – saame teada, kuidas ja millal piparkook, Saksamaalt pärit jõulumaius, meie lauale on tulnud. Näeb ka kunstnik Mari-Liis Laanemaa tegemisi, talle on lapsest saati meeldinud piparkooke vabakäeliselt vormida ja kaunistada. Aastatega on ta sütitanud oma kaasa Pelle Kalmo ja paljusid teisi huvilisi avastama piparkoogi võlumaailma.

24. detsembri õhtul näeb veel dokumentaalfilmi “Kirjad Islandilt” Estonia teatri endisest solistist, lauljanna Annika Tõnurist. Islandi lõunarannikul keset Atlandi ookeani asub väike Heimaey saar, kuhu Tõnuri üheksa aasta eest elama kolis. Eesti publiku silme alt kadus Tõnuri vaikselt nagu tolm. Islandlastele jäi omakorda tundmatuks ja parasjagu arusaamatuks tema eelnev elu Eestis. Kes ta oli, kuidas ja miks ta sinna sattus? Filmi autor on Peter Pedak, režissöörid Peeter Brambat ja Ruti Murusalu.

ETV jõuluõhtu lõpetab klassikaline kolme tenori jõulukontsert. 1999. aastal Viini kontserdimajas salvestatud suurejoonelisel muusikasündmusel esinesid José Carreras, Placido Domingo ja Luciano Pavarotti. Viini sümfooniaorkestrit juhatas Steven Mercurio.

«Jõulutunnel», muusikafilm «Oliver», Ummamuudu sünnipäevakontsert

Foto: promo

25. detsember toob läbi kogu päeva, kuue saatena, eetrisse heategevusprogrammi "Jõulutunnel". Tänavu kogutakse annetusi vähiliidule, et osta naha- ja eesnäärmevähi varajaseks diagnoosimiseks vajalik mobiilne kabinet. Stuudiosse on palutud toredaid külalisi, et rääkida heategevusest, hoolimisest ja abivajaja märkamisest. Muusikute seas astuvad üles Tanel Padar & The Sun, Karl-Erik Taukar, Trad. Attack!, Ott Lepland, Estonian Voices, jt. Saatejuhid on Liisu Lass ja Urmas Vaino.

Esimese jõulupüha missa jõuab ETV vaatajateni Tallinna piiskoplikust toomkirikust. Teenib EELK peapiiskop Urmas Viilma, assisteerib koguduse õpetaja Arho Tuhkru.

25. detsembri pärastlõunane kava rõõmustab ETV vaatajaid muusikalise draamafilmiga “Oliver”. Film põhineb Lionel Barti tuntud lavamuusikalil, nende mõlema aluseks on mõistagi Charles Dickensi romaan “Oliver Twist”. Muusikafilm „Oliver“ jõudis ekraanidele 1968. aastal, see oli aeg, kus (filmi)muusikali naiivsuses oli rohkem ehtsat sarmi kui filmitehnikat. Võidetud viis Oscarit (sh parim film ja režissöör) ning kaks Kuldgloobust räägivad „Oliveri“ omaaegsest suurest edust.

Janno Põldma ja Heiki Ernitsa loodud koeratüdruk Lottest on juba ammu saanud omamoodi kultuurinähtus. Lottega koos sirgub tõenäoliselt veel palju põlvkondi nii meie kui suure maailma lapsi. Kuidas kasvas rõõmsameelne, leidlik ja sõbralik koeratüdruk sedavõrd suureks, uurib 25. detsembri õhtupoolikul eetrisse jõudvas saates Vahur Kersna.

Esimese jõulupüha õhtu sisustab ansambli Ummamuudu 25. sünnipäeva meeleolukas kontsert. Saates osalevad veel ansamblid Tantsutallad, Curly Strings, Minu Isa Oli Ausus Ise ja Ultima Thule. Ütesõnaga üts minifestival üten ummamuuudu liinan „Ummamuudu“ sünnüpäävä puhul.

«Pähklipureja», «Giuseppe ja Adele» ning etendus «Savisaar»

26. detsembri päevases kavas näevad ETV vaatajad Pjotr Tšaikovski balleti "Pähklipureja" moodsat versiooni Peterburi Maria teatrilt. Vassili Vainoneni koreograafia on värvikas ja tundeline looming, kus on kombineeritud perfektsuseni viidud tants ja uusim tehnoloogia. Etendus salvestati spetsiaalselt 3D-esituse tarbeks, et tekitada vaatajas tõeline saalis viibimise tunne. Täiesti uuelaadne "Pähklipureja" pakub vaatamisrõõmu ka kahemõõtmelisena.

Õhtupoolikul esilinastub ETVs dokumentaalfilm “Giuseppe ja Adele”. Lugu ise algas juba 2013. aastal, kui terve maailm tähistas Giuseppe Verdi 200. sünniaastapäeva ja Itaalia saatkond korraldas koostöös Rahvusooper Estonia ja Eesti Teatri- ja Muusikaakadeemiaga esseekonkursi. 500 kooliõpilast tervest Eestist käis vaatamas Estonia ooperi “Rigoletto” peaproovi ja kirjutas nähtu põhjal essee. 400 laekunud töö hulgast valiti parimaks Hiiumaa koolitüdruku Adele Vaksi kirjutis ja võitjat ootas ees reis Itaaliasse Verdiga seotud paikadesse. Eesti tüdruk, kelle jaoks kogu ooperimaailm oli avastuslik, tutvus Itaalia erakordsete ooperimajade, Verdi sünnipaiga ja koduga, kus temaga vestles Verdi pärija, doktor Angiolo Carrara Verdi. Samuti viidi neiu kohtuma maailma ühe parima Verdi baritoni Leo Nucciga. Režissöör on Ülle Õun, produtsent Ruth Alaküla.

26. detsembri õhtul näitab ETV Teater NO99 kuulsusrikast lavastust “Savisaar”, tragöödiat antiiksest kangelasest ja tema kaaskonnast. Nimiosas on Marika Vaarik, teistes osades Teater NO99 trupp, Liina Vahtrik ja Raivo E. Tamm ning noorte segakoor Vox Populi. Dirigent on Janne Fridolin. Muusika Vaiko Eplik ja Jakob Juhkam, lavastajad Ene-Liis Semper ja Tiit Ojasoo. Salvestatud tänavu veebruaris Nordea Kontserdimajas.

Ooper «Faust», Lasteekraani muusikastuudio kontsert ja spordiaasta tähed

Pühapäev, 27. detsember, toob ETV eetrisse Rahvusooper Estonia suurejoonelise ooperilavastuse “Faust” koos võimalusega vaadata enne etenduse algust ka kulisside taha. Charles Gounod’ tuntuimale ooperile "Faust" annavad ootamatu lahenduse lavastaja Dmitri Bertman ja kunstnik Ene-Liis Semper. J. W. Goethe kuulsa värsstragöödia ainetel valminud lavateoses müüb Faust oma hinge saatan Mefistole, saades temalt vastu nooruse Margarete võrgutamiseks, kelle saatuslik ilu on teda lummanud. Osades Oliver Kuusik (doktor Faust), Ain Anger (Mefisto), Joanna Freszel ( Margarete), Rauno Elp (Valentin), Helen Lokuta (Siébel), dirigeerib Vello Pähn. Režissöör Ülle Õun, helirežissöörid Tanel Klesment ja Kaspar Karner.

Samal õhtupoolikul näeb kontserdisalvestust “Lasteekraani muusikastuudio 25”. Lõppeval aastal möödub veerand sajandit Eesti Televisiooni Lasteekraani muusikastuudio loomisest, mille koorides on nüüdseks laulnud tuhandeid lapsi. Ligi veerandsada aastat juhtis kooride tööd Eve Viilup ja just tema helgele mälestusele pühendati aastapäevakontsert Nordea kontserdimajas novembris 2015. Kontserdil esinesid praegused lauljad ja mitmed vilistlased - Nele-Liis Vaiksoo, Hanna-Liina Võsa, Lenna Kuurmaa, Kai Rüütel jt.

27. detsembri õhtul näitab ETV spordiaasta tähtede gala ülekannet. Meie parimad sportlased, treenerid, spordilegendid, kultuuri- ja avaliku elu tegelased kogunevad Nordea kontserdimajja, kus antakse välja Eesti mainekamad spordiauhinnad. Otsepildis jõuab vaatajateni külaliste saabumine, suurejoonelise kontserdietenduse viimased ettevalmistused, intervjuud spordiaasta kulminatsiooni eel. Õhtut juhivad Tiina Tauraite ja Tarmo Tiisler.

Aasta viimastele päevadele enne aastavahetuse pidustusi jagub veel olulisi telehetki. 28. detsembril intervjueerib peaminister Taavi Rõivast Andres Kuusk.

30. detsembri õhtul näitab ETV Dorian Supini tänavu valminud filmi Arvo Pärdist “Isegi kui ma kõik kaotan”.

ETV2 ekraanil on lastesaated, hea valik filme ja muusikat

Jõulud ja uusaasta tulevad ETV2 seltsis rahumeelselt särtsakad. Lastele on kavas palju kingitusi toredate kodu- ja välismaiste lastefilmide näol. Klounid Piip ja Tuut kutsuvad igal õhtul kell 19.30 kogu pere telekate ette, et koos kokata.

ETV2 õhtune programm on heade filmide ja muusika päralt. Näeb eesti klassikat, vaatajate ees on "Nipernaadi", "Pisuhänd" ja "Teisikud", kuid nautimiseks leiab ka gurmeekraami välismaalt. Esilinastuse teleekraanidel teeb aastaid teatripublikut naerutanud Andres Kiviräha lavastus "Aabitsa kukk". Saatesari "8 mm elu" pakib kokku meeleoluka valiku parimatest lugudest.

31. detsembri õhtul on võimalus saata oma sõbrale hea soov just ETV2 ekraani vahendusel. Tervitustele taustaks on uus eesti muusika ehitud suurepärase visuaaliga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles