Majandusteadlane: miks kahe Surmatähe hävitamine on halb idee?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimene Surmatäht
Esimene Surmatäht Foto: Wikipedia.org

Kui Lando Calrissian hävitab filmis «Star Wars: Return of the Jedi» kosmilise relva, teise Surmatähe,  ei vabane galaktika sellega imperaator Palpatine`i haardest.

USA  Washingtoni ülikooli majandusteadlane, 28-aastane Zachary Feinstein uuris, mis kaasneks kahe Surmatähe hävitamise  ja galaktilise valitsuse laialisaatmisega, edastab news.com.au.

Majandusteadlase sõnul tekiks nende sündmuste tagajärjel ülegalaktikaline majanduslik kokkuvarisemine, sillutades sellega Impeeriumi asemel teed teistele jõududele nagu Esimene Ordu.

Ta uurimistöö kannab pealkirja «It´s a Trap: Emperor Palpatine`s Poison Pill» (See on lõks: imperaator Palpatine`i mürgitablett), milles on ära toodud kahe Surmatähe ehitamise kulutused kui ka selle, kui palju Impeerium Surmatähtede hävitamisest kahju sai. Summad on nii suured, et see tooks tõenäoliselt kaasa rahandus- ja panganduskriisi.

«Need sündmused toovad kaasa majanduskollapsi, mis on astronoomilises suuruses ja «Tähesõdade» galaktline ühiskond ei pruugi sellest taastuda,» teatas Feinstein.

Ta arvutas välja mõlema Surmatähe maksumuse, millest esimese oma on 193 kvintiljonit dollarit ja teise oma 419 kvintiljonit dollarit. (Üks kvintiljon on miljard miljardit).

Galaktilise majanduse kogusuurus 20 aasta jooksul on aga 92 sekstiljonit dollarit. (Üks sekstiljon on miljard triljonit).

Esimese originaalse Surmatähe hävitas Luke Skywalker Yavini lahingus.

Feinsten tegi kriisimudeli, et mis juhtuks pärast teise Surmatähe hävingut. Eelduseks oli, et 50 protsenti esimese Surmatähe ehitamiskuludest on tagasi makstud ja Galatika Impeeriumil ei ole märkimisväärset võlga.

«Eelduseks on, et imperaator Palpatine on rahaliselt kokkuhoidlik ja hoiab ülejäänud võla üle ranget kontrolli,» selgitas teadlane.

Tema arvutuste kohaselt oleks rahaline kahju ikkagi 515,5 kvintiljonit dollarit ning see suureneks veel 20 protsendi võrra, kui toimuks midagi sellist nagu 11. septembri 2001. aasta terrorirünnakud USAs.

Feinsteini sõnul võttis ta arvutuste aluseks reaalsed Maa sündmused nagu 1998. aasta Aasia majanduskriis ja asetas selle «Tähesõdade» konteksti.

Teadlase sõnul võib imperaator Palpatine minna alt liitlaste ja pikaajaliste plaanidega.

Feinstein jätkas, et mõlemad sõdivad osapooled on teevad vigu, mis kokku moodustavad üle-galaktilised probleemid, millest kasvab välja suur kokkuvarisemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles