Brunei sultan ähvardas jõule tähistavad moselmid trellide taha saata

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brunei sultan Hassanal Bolkiah
Brunei sultan Hassanal Bolkiah Foto: SCANPIX

Brunei rikas valitseja, sultan Hassanal Bolkiah keelas oma riigis jõulude tähistamise ning need, kes seda püha avalikult tähistavad, olgu siis moslemid või kristlased, võivad saada kuni viie aasta pikkuse vanglakaristuse.

Asjatundjate sõnul kardab selle väikeriigi juht, et kristlus tungib peale, edastab Daily Mail.

«Kõik moslemid, keda märgatakse jõule tähistavat ning kristlased, kes jõulupidusid moslemitele korraldavad, saavad üsna pika vanglakaristuse,» edastas sultani esindaja.

Bruneis resideeruvad mittemoslemid tohivad oma pühasid tähistada kogukonna keskselt, kuid mitte sellest väljapool.

Seega ei tohi neil pidustustel osaleda selle riigi moslemid, keda on 420 000 elaniku seas umbes 65 protsenti. Brunei elanikest ülejäänud on mittemoslemid, kelle seas on enamuses budistid ja kristlased.

«Selle sammuga hoitakse ära jõulude tähistamise levik, mis võib kahjustada islami usku ja moslemite traditsioone,» teatas Brunei religiooniministeerium.

Brunei seaduse kohaselt ei tohi riigis peale islami teisi uskusid propageerida ning need, kes seda teevad, võivad saada surmanuhtluse.

Seega ei tohi seal jõulude ajal panna avalikult üles jõulupuud, laulda jõululaule, saata jõulukaarte ning valmistada jõuluküpsetisi.

Osa Brunei elanikke siiski on juba riskinud vanglakaristusega, kuna on pannud sotsiaalmeediasse pilte oma jõuluettevalmistustest hashtagi all My Treedom, millega samas nõutakse religioonivabadust.

Brunei saab oma rikkuse naftast ja gaasist, sultanile kuulub Euroopas ja USAs mitu luksushotelli.

Sultan ja ta pere elavad 1788 toaga Istana Nurul Imam lossis, mille juurde kuulub 110 autoga garaaž, 200 poloponi, viis basseini ja 350 WCd külaliste jaoks.

Wikipedia: Brunei on riik Kagu-Aasias Kalimantani saarel. Ainsa maismaanaabri Malaisiaga on tal on 381 kilomeetrit ühist riigipiiri. 5765-ruutkilomeetrises riigis valitseb absoluutne monarhia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles