Miks kaotavad lapsed usu jõuluvanasse 8 – 9-aastaselt?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Lapsepsühholoogide sõnul kaotavad lapsed usu kinke jagavasse valge habemega mehesse keskmiselt 8 – 9-aastaselt ja see ei ole juhus, sest siis algab laste arengus uus periood.

Lapsed katsetavad siis rohkem piire, uurivad mis on välismaailmas ning kontrollivad, kas nad said toimuvast õigesti aru, edastab Discovery News.

Selles vanuse muututakse esmakordselt skeptiliseks ning senine «võlumaailm» hakkab tasapisi hääbuma.

Kuna jõuluvana seostatakse maagiaga, siis seavad lapsed ka selle tegelase olemasolu kahtluse alla.

«Jõuluvanal tunduvad olevat ebatavalised võimed ja seega on need vastuolus tavamaailma füüsikaseadustega. Lapsed hakkavad esitama jõuluvana kohta loogikast lähtuvaid küsimusi, et kuidas paks mees mahub korstnast sisse kingid kaasas ning mis nipiga ta suudab saani lendama panna nagu lennuki,» selgitasid arengupsühholoogid Andrew Shtulman ja Rachel In-Kyung-Yoo.

Hoolimata neist loogilistest küsimustest jääb jõuluvana laste uskumustesse pikemaks ajaks kui paljud teised väljamõeldud tegelased.

Üks põhjuseid on kindlasti, et see roosapõskne ja lõbus tegelane jagab kingitusi. Isegi need lapsed, kes ammu on saanud jõuluvana muinasjutust aru, ootavad teda ikkagi.

Shtulmani ja Yoo sõnul lähtuvad lapsed sageli sellest, mida usuvad nende ümber olevad inimesed.

«Lapsed saavad oma esimesed teadmisest maailma kohta vanematelt. Vähesed on on lahanud inimkeha või teinud teaduslikke astronoomilisi vaatlusi, kuid enamik teab, et Maa liigub ümber Päikese. Seega usuvad lapsed vanemaid, kuid teatud vanuses hakkavad vanemate öeldut kahtluse alla seadma. Uskuda võib, kuid mitte pimesi,» lisasid psühholoogid.

Mõistmaks, millises vanuses lapsed loobuvad jõuluvanasse uskumast, tegid teadlased lastega vanuses 4 – 9 eluaastat katse.

Nad palusid lastel kirjutada jõuluvanale kirju ja küsimusi, mida siis analüüsiti.

Kirjades oli näiteks «Jõuluvana, kas sul on uus põhjapõder, kelle nimi on Olive?», «Kui kõrge on põhjapoolus?», «Kuidas sa korstnast läbi mahud?» ja «Kuidas sa tead, millal ma halb laps olen olnud?»

Lastel hakkab  8 – 9-aatasena tekkima skeptitsism ning mitmetel küsimustele olid lapsed ise andnud ka loogilised vastused.

Kuidas üsna paks jõuluvana korstnast sisse mahub vastati, et ta võtab jaki seljast. Kõiki lapsi näeb ta aga kogu maailmas asuvate turvakaamerate abil. Miljon päkapikku aitab jõuluvanal mänguasju valmistada ehk jõuluvanal on põhjapoolusel suur tehas.

Üks laps pakkus välja, et jõuluvana saan on mootoriga nagu lennuk ja see hoiab üleval ka saani ees olevaid põhjapõtru.

Psühholoogide arvates seavad 8 – 9-aastased lapsed jõuluvana olemasolu kahtluse alla väljapoolt saadava info ja koolis õpetatava tõttu.

 Uuringu teinute sõnul on nende sõbral laps, kellelt nad ei tahtnud liiga vara jõuluvanasse uskumist võtta. See oli toimiv seni, kuni ema nägi pakkimispaberit, millel poeg oli kirjutanud «Jõuluvana kasutas seda paberit, seega on ema jõuluvana». Ehk jõulukingi ümber olnud paber reetis, kuna laps oli seda paberit varem kodus näinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles