Pildid ja video: poolõde imetas vaarao Tutanhamonit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Egiptuse antiigiministeerium teatas oma Facebooki lehel, et neil on uusi andmeid poiss-vaarao Tutanhamoni kohta.

Hiljutise uuringu kohaselt oli Tutanhamoni imetajaks tema poolõde Maia (Maya), edastab Live Science.

Egüptoloogid leidsid Maia haua 1996. aastal Saqqarast, iidsest matmispaigast, mis asub Kairost 30 kilomeetri kaugusel lõunas.

Nüüdseks uuritud ja varsti turistidele avatavas matmispaigas on kirjas, et Maia oli Tutanhamonile mitte ainult amm, vaid ka poolõde.

Egiptuse antiigiministri Mamdouh Eldamaty teatel võis see naine kanda tiitlit Meritaten, mis tähendab «vaarao poolõde».

Tutanhamoni isa, vaarao Ehnatoni poolt rajatud Tal Al-Amarnas asuvas kuninglikus matmispaigas on seinamaaling, millel on näha kogu perekonda. Teisel stseenil on näha vaarao Ehnatoni tütre Meketateni matust ning sellel on ka Meritateni, kes imetab beebit, kes arvatavalt on tulevane vaarao Tutanhamon.

«Maia on vaarao Ehnatoni ja kuninganna Nofretete tütar, olles samas Tutanhamoni poolõde,» sõnas Prantsuse arheoloog Alain Zivie.

Zivie sõnul leidub Maia matmispaigas ta kohta veel mitmeid vihjeid tema ja Tutanhamoni seotusele.

«Maia istub kuninglikul troonil ja ta süles on näha last. See viitab, et nad on omavahel perekondlikult seotud. Nad on isegi näo poolest sarnased,» teatas prantslane.

Uus avastus aitab täpsustada vaarao Tutanhamoni elu detaile. Senistel andmetel sai see vaarao troonile umbes kümneaastasena ning valitses iidses Egiptuses 1332 – 1323 eKr.

Uurimine näitas, et Tutanhamoni isa oli vaarao Ehnaton (Amenhotep IV), kuid ema on seni jäänud mõistatuseks. Tegemist oli naisega, kes suri umbes 25-aastasena.

Wikipedia: Tutanhamon oli Vana-Egiptuse vaarao 18. dünastiast. Tutanhamon suri umbes 17-aastaselt, arvatavasti oma 9. või 10. valitsusaastal. Ta surma üle on pikka aega spekuleeritud, kuna juba Vana-Egiptuses levisid kuuldused, et ta võidi tappa.

Tutanhamon sai ülemaailmselt tuntuks 1922. aastal, kui  Briti arheoloog Howard Carter ja tema ekspeditsiooni rahastaja lord Carnarvon leidsid tema haua Kuningate orust. Hauast leitud esemed on tänapäeval peamiselt Kairo ja Luxori muuseumites.

2015. aasta uuringute valguses on jõutud arvamusele, et matusepaigas võib suure tõenäosusega olla olemas veel senini avastamata kamber, mis võib olla kuninganna Nofretete matmispaik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles