Video: Briti teadlased hoiatasid Maad ohustavate väikeplaneetide eest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti astronoomide arvutijoonistus ohtlikest kosmilistest, Maad ohustada võivatest objektidest
Briti astronoomide arvutijoonistus ohtlikest kosmilistest, Maad ohustada võivatest objektidest Foto: SCANPIX

Briti teadlaste sõnul on viimasel ajal avastatud sadu suuri väikeplaneete, mida nimetatakse kentaurideks.

Kentaurid koosnevad jääst ja kosmilisest tolmust ning nende diameeter võib olla ligi 100 kilomeetrit, edastab Daily Mail.

Senistel andmetel on leitud üle 44 000 kentauri, mille diameeter on üle ühe kilomeetri.

USA kosmoseagentuur NASA keskendub eelkõige asteroidiohule, kuid nüüdne Briti uuring soovitab vaadata Jupiteri orbiidist kaugemale, kuna seal liiguvad Maad ohustavad väikeplaneedid, mille on nii asteroidide kui komeetide omadused. Brittide sõnul on nende objektide oht seniaravatust suurem.

Just komeedi tõttu surid miljoneid aastaid tagasi välja hiidsisalikud ning ei ole välistatud, et sama kordub uuesti, kuid nüüd võib inimkond selle tõttu välja surra.

NASA teadlased jälgivad 12 992 maalähedast ohtlikku kosmilist objekti, mis liiguvad meie planeedi orbiidi lähedal. Neist umbes 1600 kannab märgistust potentsiaalselt ohtlik asteroid või komeet.

Briti teadlaste sõnul tuleks tähelepanu pöörata veel mitmesajale suurele väikeplaneedile, mis kujutavad endast samasugust ohtu kui asteroidid.

Need objektid, kentaurid liiguvad tavaliselt muutuval trajektooril ning nende liikumisteed ristuvad Jupiteri, saturni, Uraani ja Neptuuniga.

Planeedi gravitatsioonivälja sattudes võib tekkida rikošetiefekt, mis paneb kentauri Maa suunas liikuma.

Teadlaste sõnul leiavad sellised juhtumid aset iga 40 000 – 100 000 aasta järel.

Mida lähemale Päikesele kosmilised objektid liiguvad, seda enam nad kuumuse tõttu lagunevad.

«Oleme viimase 30 aastaga uurinud põhjalikult asteroidide, komeetide ja väikeplaneetide Maaga kokkupõrke võimalusi. Meie analüüs näitas, et terasemalt tuleks jälgida kentaure, mis liiguvad Jupiteri orbiidist kaugemal,» teatas Buckinghami ülikooli teadlane Bill Napier.

Evolutsiooniteadlaste sõnul tekkis elu meie planeedil Maad tabanud komeetides leidunud vee ja orgaaniliste molekulide abil.

Briti uurijate arvates tekib kentauri Maale kukkumisel midagi tuumatalve sarnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles