Taani bussifirma saatis oma juhid aikido kursustele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Taani bussifirma Arriva saatis oma juhid võitluskunsti kursusele, et nad suudaksid tööl end paremini vägivallatsejate vastu kaitsta.

Aikido kursusel Kopenhaageni Østerbro linnaosas asuvas võitluskunstide koolis on viimase kahe aasta jooksul osalenud 76 bussijuhti, edastab The Local.

Aikido on tänapäevane Jaapani võitluskunst, mis sarnaneb iidsele jujitsule ning mille vaimsed põhimõtted pärinevad shintoismist.

Aikidos kasutatakse ründaja vastu mitmeid lihtsaid, kuid efektiivseid võtteid.

«Arriva pakkus oma töötajatele võimaluse õppida end kaitsma, kuna vahel on tööolukorrad üsna ohtlikud. Neist saab väljuda mitte tavaviisil kakeldes, vaid võitluskunsti abil, mis aitab säilitada eneseaustuse ja tervise,» sõnas Arriva üks juhtidest René Frylund.

Ta lisas, et bussijuhid ei kasuta õpitut mitte iga bussijänese ja jonniva teismelise korrale kutsumiseks.

«Nad kasutavad õpitut ohtlikus olukorras ja agressori taltsutamiseks,» teatas juht.

Herningi piirkonnahaigla psühholoogi Lars Peter Anderseni teatel on võitluskunstidest kasu just neil elualadel, kus tuleb tegeleda tujukate klientidega ja sagedaste kriitiliste olukordadega.

«Bussijuhid vajavad sellist koolitust, sest ka nemad on klienditeenindaja rollis. Kui osatakse end kaitsta ja ohtlikke olukordi lahendada, siis on töötamine turvalisem,» lisas Andersen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles