Talv koputab uksele

, Ilmavaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuel nädalal võib taevast tulla kõike vihmast lumeni.
Uuel nädalal võib taevast tulla kõike vihmast lumeni. Foto: HENN SOODLA/PRNPM/EMF

“Kured lähvad – kurjad ilmad, haned lähvad – hallad tulevad, luiged lähvad – lumi järel,” märkis esivanemate pikk ilmaprognoos.

Üldistatult kehtib see ütlus tänapäevalgi. Loodusvaatlejad teavad, et suurte lindude sügisränne võib kesta nädalaid, augustist novembri lõpuni. Soojal talvel on kohalejääjaidki. Olenevalt ilmaoludest näeb linde vähemal või suuremal hulgal, läbisegi või rändekolmnurgas, madalamalt või kõrgemalt meist üle lendamas.

Sookurgede hoogsam liikumine toimub septembris-oktoobris, millal lahe suvesoe vahetub kurjemate vihmaste ja tuuliste ilmadega.

Hanede minek jääb rohkem oktoobri ajale, kui öökülmad juba loodust näpistavad. Viimastena näeb novembris luigeparvi talvituspaikadele kiirustamas. Nende järel jõuavad meieni tavaliselt lumepilved. Nii juhtus tänavugi.

Vanarahva ütlemised, kui mart (10. november) vesine, siis kadri (25. november) külmetab ja sügisel sajab mitu lund enne, kui talve teeb, sobib samuti tänasesse ilmaloosse.

Nädala algul üle Eesti sulale maale sadanud paks lumi kadus soojas ja vihmas ühe päevaga. Mardipäevajärgse lõunatsükloni suur soe ja sula asendub nüüd talvisema ilmaga.

Nädalavahetusel jääme veel sooja-külma õhumassi piirile. Tuuled pööravad idakaarde, merel teeb tormi, sisemaal raputab vaid puid. Esiotsa sajab vihma, mis hiljem läheb üle lörtsiks ja lumeks.

Pühapäevast algab täiskuunädal. See toob koos kõrgrõhualaga rohkem selget taevast nähtavale. Õhutemperatuur hakkab tasapisi langema ja võib uuel nädalal jäädagi ööpäev läbi miinuskraadidesse.

Olge teedel ettevaatlikud, eriti kui jäätunud maale on sadanud kerge lumekord. Iga äkiline või hoolimatu liigutus võib viia jalad alt või auto kraavi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles