Uus ilming: põgenikud on tekitanud Soome-Venemaa piiril «romuralli»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome piirivalve kontrollimas Venemaalt saabunud autot
Soome piirivalve kontrollimas Venemaalt saabunud autot Foto: SCANPIX

Soome piirivalve kehtestas Lapimaal, et Soome-Venemaa piiri ei tohi enam ületada jalgrattal ning selle tõttu saabuvad põgenikud nüüd odavate lagunevate autodega.

Jalgrattakeeld hakkas kehtima 23. detsembril ning pärast seda ei ole enam ühtegi pagulast jalgrattal saabunud, edastab iltasanomat.fi.

Soome piirivalve teatel on piiril käivitunud «romuralli», kuna põgenikud on Venemaal autod ostnud ja sõidavad nendega.

Esimesed neli põgenikku saabusid autoga Soome-Venemaa piirile möödunud pühapäeval. Nad olid ostnud Venemaal väga odava laguneva auto ning nendega ei olnud kaasas ühtegi venelast, keda oleks Soome piirivalve võinud süüdistada inimsmugeldamises.

Eile saabusid Soome piirile veel kaks autotäit põgenikke, kokku kümme inimest.

Soome migratsiooniekspertide teatel testivad esimesed saabujad, kuidas Soomes autodega põgenikke vastu võetakse ja kas üldse üle piiri lubatakse.

Odava kasutatud auto ostimine ei käi pagulastel üle jõu, sest see summa on umbes sama, mida maksid paljud põgenikud smugeldajatest transportijatele ja jalgratta eest.

Soome Lapimaa piirivalvepunkti juht, kindralleitnant Jussi Sainio tunnistas, et põgenike «autoralli» Venemaalt tekitab neile lisakulusid ja olukorra arenguid on raske ette ennustada.

Kui asüülitaotlejad saabuvad Soome oma autoga, siis on see nende auto ja loodetavalt sõidukõlblik ja turvaline.

Probleeme võib tekkida siis, kui sisserännanute autod on sõna otseses mõttes vanaraud, millega sõitmine on ohtlik. Põgenik peab siis masinast loobuma ja selle oma kulul hävitada laskma. Lisaks saab pagulasomanikku karistada selle eest, kui ta auto dokumendid ei ole korras või tal puudub õigus autot juhtida.

Kui aga põgenike auto roolis on Venemaa kodakondsusega isik, siis võib seda venelast kahtlustada automaatselt inimsugeldamises. Soome seaduse kohaselt on piiri ületavad põgenikud seni riigis ebaseaduslikult, kuni nad ei ole asüülitaotlust esitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles