Religiooniteadlane: jumal tegi Eeva Aadama peeniseluust, mitte roidest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskaegne käsikiri, millel on kujutatud Aadamat ja Eevat
Keskaegne käsikiri, millel on kujutatud Aadamat ja Eevat Foto: SCANPIX

Tõsiusklikke kristlasi vihastas religiooniteadlase uus teooria, mille kohaselt tegi jumal Eeva Aadama peenisest, mitte roidest.

Ameerika Ühendriikides Marylandi osariigis tegutseva juudiülikooli religiooniprofessori Ziony Zeviti arvates viitab piiblis olev, et Eeva valmis mehe peeniseluust, kirjutab Daily Mail.

Zeviti sõnul selgitab see lugu meestel peeniseluu puudumist, samas kui paljudel loomadel on peeniseluu ning meestel on roideid paaritu arv, samas kui naistel on paaris arv.

Zevit selgitas, et heebrea keeles on sõna «tsela», mida kasutatakse ka Vana Testamendi loos ning seda ei saa tõlkida kui «roie», vaid viitab hoopis püsti seisva inimese jäsemetele.

Vanas Testamendis kasutatakse nii sõna «tzela» kui «tsela» erinevates kontekstides ning Zeviti arvates on piibli tõlkijad selle sõnaga mööda pannud.

Zeviti sõnul viitab nimetatud sõna pigem kätele, jalgadele ja peenisele kui roidele ning kõige loogilisem on Eeva tekkeloos, et selleks on peeniseluu.

Zeviti teooria kriitikute sõnul on samasuguseid inimtekkelugusid roidest paljudes iidsetes kultuurides, kaasa arvatud sumeritel ning seega on piibliloos ikkagi mõeldud roiet, mitte peeniseluud.

Religiooniteadlane Zevit langes oma teooria tõttu tõsiusklike kristlaste pahameele alla ning paljud loobusid tellimast ja lugemast ajakirja «The Biblical Archaeology Review», milles ta peeniseluu teooriat selgitab.

Eedeni aia loos paneb jumal Aadama magama, võtab ta roide (peeniseluu), millest valmistab naise ehk «küljeluu». Jumala sõnul on mees ja naine üks liha ja üks veri.

«Isegi bioloogia viitab selle, et jumal kasutas peeniseluud, sest inimene on ainus imetaja, kellel see luu puudub. Inimene kuulub gruppi, kus on ka vaalad, hobused, jänesed ja ninasarvikud, kuna ka neil puudub peeniseluu,» lisas religiooniteadlane.

Briti bioloogi Richard Dawkinsi arvates kadus inimestel peeniseluu evolutsiooni käigus, kuna see osutus atavismiks. Inimestel on seksuaalelu seotud lisaks paljunemisfuktsioonile ka kompleksse sotsiaalse käitumisega. Peeniseluu puudumise tõttu on inimeste paaritumine sagedasem, kuid lühema kestusega kui paljudel loomadel.

Samas on inimese kõige lähemal sugulasel šimpansil väga väike peeniseluu, mis samas tõendab, et inimene on evolutsioonis sellel astmel, kus seda luud vaja ei ole.

Wikipedia: Aadam oli piibli (1. Moosese raamatu) järgi esimene inimene, kelle jumal lõi.

«Aadam» tähendab «punane muld», «põllult võetud», sest piiblitekstide kohaselt lõi jumal ta  põllumaa savist.

Enamiku piiblitõlgenduste järgi olid Aadam ja Eeva kogu inimsoo esivanemad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles