Ebatavaline ilmailming põhjapoolusel: temperatuur võib tõusta üle nulli

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Klimatoloogide ja meteoroloogide sõnul lükkavad Atlandi ookeani kohal liikuvad võimsad madarõhkkonnad sooja õhku polaarala suunas ja selle tõttu muutub põhjapoolusel soojemaks.

Põhjapoolusel on praegu polaaröö ning tavaliselt on seal keskmine temperatuur praegusel aastaajal alla miinus 25 kraadi, kirjutab Yle.

Atlandi ookeani madarõhkkondade ja sooja õhu liikumise tagajärjel võib täna põhjapoolusel kerkida temperatuur üle nulli ehk plusspoolele. Seal võib temperatuur tõusta umbes 30 kraadi võrra.

Osa meteorolooge ennustab, et põhjapoolusel on täna soojem kui Lõuna-Californias või Sahara kõrbe teatud osades.

Kliimaekspertide sõnul on temperatuuri kerkimine põhjapoolusel kesktalvel üle nulli tõeline haruldus. USA meteoroloogi Bob Hensoni andmetel on põhjapoolusel alates 1948. aastast mõõdetud vaid kolmel korral detsembris üle nulli temperatuure.

1.detsembril 2014 mõõdeti põhjapoolusel kaks soojakraadi ja 1959. aasta detsembri alguses 2,5 soojakraadi.

25. detsembril 1990 oli põhjapoolusel üks kraad sooja.

Atlandi ookeani nüüdsed madalrõhkkonnad ja tormid ei ole seotud El Niño kliimailminguga, mille mõju tavapäraselt Euroopale ja polaaraladele on vähene.

Samal ajal kui Atlandilt jõuab polaaralale soojemat õhku, liigub Siberist Põhja-Euroopa suunas jahe kõrgrõhumass, mis omakorda aitab kaasa soojema õhu jõudmisele põhjapoolusele.

Wikipedia: Põhjapoolus ehk geograafiline põhjapoolus on kujuteldav punkt põhjapoolkeral, kus Maa pöörlemistelg lõikub Maa pinnaga. Selle koordinaat on 90° N. See asub Põhja-Jäämere keskosas, kus ookeani sügavus on umbes 4000 meetrit.

Aasta läbi on meri kaetud jääga, mille paksus on mitu meetrit. Põhjapoolusel esinevad polaaröö ja polaarpäev ning kliima üsna karm, talvel on keskmine temperatuur umbes miinus 40, suvel 0.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles