Itaalia mitmes paigas keelati uueaasta ilutulestikud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilutulestik Roomas
Ilutulestik Roomas Foto: SCANPIX

Itaalia mitmes linnas ja maakohas ei toimu aastavahetusel ilutulestikke, kuna võimud keelasid need.

Keeld on tingitud sellest, et Itaalias on aina enam probleeme õhupuhtuse ja suurenenud õhusaastatusega, edastab The Local.

Sudu tõttu on suurlinnades nagu Rooma, Torino ja Milano piiratud liiklust.

Asjatundjate ja linnaesindajate teatel paiskub ilutulestikuga õhku suur kogus imeväikseid kahjulikke osakesi, tekitades keemilisi reaktsioone, mis suurendavad õhusaastatust ja sudu.

Kuid õhusaaste ei ole ainus põhjus, miks Itaalia võimud uusaastatailutulestiku keelasid. Teiseks on koduloomad, kes saluudi tõttu võivad sõna otseses mõttes närvivapustuse saada.

Itaalia kuulus suusakuurort ja endine taliolümpialinn Cortina d`Ampezzo keelas uusaastailutulestiku nii kohalikke elanikke, mäesuusaturiste kui loomade heaolu silmas pidades.

Itaalia lõunaosas on ilutulestikud väga populaarsed ning neid lastakse isegi sünnipäevadel, pulmadel ja matustel. Kuid Sitsiilia linn Messina keelas ilutulestiku kuni 10. jaanuarini.

Campaania maakonna Napoli lähedase Casamarciano linnapea Andrea Manzi oli esimene, kes oma linnas uusaastailutulestiku keelas ja soovitas elanikel uut aastat vastu võtta Hiina laternatega. Manzi loodab, et selle sammuga väheneb ka ebaseaduslike ilutulestikurakettide kasutamine.

Euroopa keskkonnaorganisatsiooni Fare Ambiente andmetel tegeleb ebaseaduslike ilutulestikurakettide tootmisega 250 – 300 firmat, millest enamik asuvad Napoli piirkonnas.  

Selle organisatsiooni arvates ei aita ilutulestike keelamine kahandada illegaalsete rakettide kasutamist, vaid aitab sellele kaasa, sest legaalseid rakette kasutada ei saa. Itaallased on tuntud keeldude peale vilistamise ja nende eiramise poolest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles