Võrgendlestad puhastavad niidi abil pesa

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võrgendlestad puhastavad niidi abil pesa
Võrgendlestad puhastavad niidi abil pesa Foto: Wikipedia.org

Jaapani teadlaste uuring näitas, et võrgendlestad puhastavad pesa, kasutades selleks võrgunäärmete poolt toodetavat niiti.

Teadlased jälgisid Stigmaeopsis longus liigi esindajate pesas käitumist, kirjutab Helsingin Sanomat.

Selle liigi esindajad elavad väikestes rühmades lehtede alumistele pindadele kootud niitjast materjalist pesades.

Juba varasemates uuringutes on täheldatud, et need võrgendlestad hoolitsevad hügieeni eest ka sellega, et teevad väljaheited pesast väljapoole.

Kioto põllumajandusülikooli katses pandi võrgendlestade pesadesse väikseid, punakat tooni liivaterasid. See tekitas nende putukate pesades suurpuhastuslaine.  Emane isend läks pesa ühte otsa ja kinnitas sinna siidja niidisarnase paela. Siis surus ta selle niidi vastu paiku, kus olid liivaterad. Pärast aga kinnitas selle niidi teise otsa vastas olevale «seinale». Liivaterad jäid niidi külge ja hiljem suruti see lakke. «Põrand» sai liivast puhtaks.

Uurijate sõnul saab seda võrrelda sellega, kui vaibalt korjatakse küpsisepuru teibi abil.

Teadlaste sõnul on võrgendlestade selline käitumine mutatsioon pesaehitamiskäitumisest. Emased isendid ehitavad pesa samal viisil, kasutades selleks niite. Teadlastel õnnestus kindlaks teha, et mida mustemaks pesa muutus, seda innukamalt emased isendid pesa puhastasid. Siis ei olnud tegemist enam ehitamise, vaid puhastamisega.

Pesa alumise osa puhtana hoidmine on neile putukatele eluliselt tähtis, kuna nende munad on «põrandal».

Teadlaste teine katse, milles nad osast pesadest emased eemaldasid, näitas, et kui isased ei hoolitsenud «põranda» puhuse eest, siis mikroobid ja seened hävitasid suure hulga munadest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles