Lõpu algus

, filmisõber
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Harry Potter ja surmavägised: osa I”.
“Harry Potter ja surmavägised: osa I”. Foto: promo

“Harry Potter ja surmavägised: osa I”
Osades Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Ralph Fiennes.
Lavastanud David Yates.
2 tundi ja 26 minutit.
Hinnang: fännidele väga hea, kõigile teistele vaadatav.
Vaata kinode kavasid siit.
 

Harry Potter sai alguse millalgi eelmise sajandi viimase kümnendi alguspoolel, mil töötule ja vaesuses virevale noorele naisterahvale Joanne Rowlingule tuli pähe mõte hakata kirja panema ühe erilise võlurpoisi seiklusi Sigatüüka-nimelises maagiakoolis.

Paar aastakümmet hiljem on pisikesest kangelasest välja kujunenud uskumatu fenomen, mille kulgemist on suuremad ja väiksemad austajad jälginud hämmastava andumusega läbi mitme meediumi, alates kõige tavalisemate raamatute ning lõpetades suurejooneliste mängufilmidega.

Kahjuks peab iga hea asi ükskord otsa saama ja Harry Potter pole sealjuures erand. Äsja meil ja mujal maailmas üheaegselt ilmavalgust näinud “Harry Potter ja surmavägised: osa I” on selle lõpu algus, keskendudes sarja sama pealkirja kandva viimase raamatu esimesele poolele.

Kurjuse isand Lord Voldemort (Ralph Finnes) on lõpuks võimule tulnud ja tema käsilased külvavad hirmu ja õudu kõikjal, kuhu nad satuvad. Ometi pole pahalaste võit täielik, sest Harry Potter (Daniel Radcliffe), ainus isik, kes peaks olema võimeline laskuvale pimedusele vastu astuma, on endiselt elus ja vabaduses, otsides ja hävitades müstilisi verikätkeid, millesse on koondunud õela Voldemorti hing.

Raske on anda hinnangut linateosele, millest on nähtud ainult esimest poolt. “Surmavägised” on küll kinodesse paisatud eraldiseisva filmina, kuid terviku moodustab see koos teise osaga, mis linastub järgmisel suvel. Alles siis saab selle kohta õiglaselt arvamust avaldada.

Praegusel kujul pole film lihtsalt täielik. Sündmused küll arenevad pöörase kiirusega, kuid ei jõua lõppkokkuvõttes kuhugi välja, muutes kinokülastuse mitte just kõige tänuväärsemaks kogemuseks. Suures osas on see muidugi tingitud linateose autorite püüdest tuua vaatajateni algmaterjalile võimalikult detailitruu tõlgendus ja selle ülesandega on nad suurepäraselt hakkama saanud.

Raamatuadaptsioonina on viimane “Harry Potter ja surmavägised” ikka klass omaette. Lihtsalt filmina natuke liiga poolik, kuid tuleb ausalt tunnistada, et enamasti on see pool parem kui paljude teiste tervik ja see tõsiasi ütleb juba piisavalt.

Lõpp on oma alguse leidnud ja see on tõepoolest suurejooneline.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles