Vasakul küljel magajad näevad rohkem õudusunenägusid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

USAs ja Soomes tehtud uuringute kohaselt mõjutab une kvaliteeti rohkem see, millises asendis ja kummal küljel magatakse, mitte aga niivõrd madrats, lina, tekk ja padi.

Uneteadlaste arvates on külje peal magamine selili või kõhuli magamisest tervislikum, edastab Huffington Post.

Eksperdid soovitavad eelistada paremat külge vasakule küljele, kuna paremal küljel magades on süda ja sisikond lõdvenenumas asendis kui vasakul küljel.

Ameerika Ühendriikide uneuurijate andmetel näevad vasakul küljel magajad võrreldes paremal küljel magajatega rohkem õudusunenägusid ja painajaid.

Teadlased tegid katse 63 vabatahtlikuga, kelle magamist jälgiti ning hiljem küsiti unenägude kohta. 41 protsenti katsealustest isikutest magas paremal küljel, 22 protsenti vasakul küljel.

Vasakul küljel maganutest üle 40 protsenti nägi õudusunenägusid, samas kui paremal küljel maganutest nägi õudusi vaid 15 protsenti.

Uneuuring käivitati 2004. aastal ning see on jätkunud seni.

Uneeksperdid andsid samas soovitusi õudusunenägude vältimiseks: enne magamaminekut tuleks keha ja vaim lõdvestada, luua rahulik ja hea meeleolu, olla rõõmus. Tuleb meeles pidada, et unenägusid on võimalik kontrollida ja katkestada.

Pärast ärkamist tasuks meelde tulnud unenäod kirja panna. Kui mingid õudusunenäod korduvad, siis on teraapiast abi, kuna tegemist on alateadvuses olevaga, mida saab terapeudi abiga analüüsides eemaldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles