Charlie Hebdo erinumbri esikaanel on Kalašnikoviga jumal

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Charlie Hebdo erinumbri esikaas
Charlie Hebdo erinumbri esikaas Foto: SCANPIX

Homme ilmub Prantsuse satiiriväljaande Charlie Hebdo erinumber, millega mälestatakse 7. jaanuari 2015 toimetusele tehtud terrorirünnakus hukkunuid.

Erinumbri esikaanel on jooksev jumal, kellel on Kalašnikovi automaatrelv, kelle käed on verised ning kes ikka jahib tapjaid, edastab The Telegraph.

Jumala juures on tekst: «1 an après, l'assassin court toujours» (Üks aasta hiljem, tapja on ikka vabaduses) ning peakohal kolmnurk kõikenägeva silmaga.

Prantsuse kristlikud usuringkonnad peavad jumala sellist kujutamist jumalateotuseks ja usklikke solvavaks.  

Homme ilmuvat numbrit trükitakse miljon eksemplari ning selles on nii praegu satiiriväljaandes töötavate kui ka möödunud aastal hukkunud karikaturistide töid.

Charlie Hebdo erinumbris on kaastööd Prantsuse kultuuriministrilt Fleur Pélerinilt, näitlejannadelt Juliette Binochelt, Charlotte Gainsbourgilt ja Isabelle Adjanilt ning intellektuaal Russell Banksilt.

Kriitikute sõnul ei ole see satiiriväljaanne kaotanud oma teravust ja järjekordselt «pannakse täie rauaga», sest uuesti irvitatakse religiooni üle.

«Me ei lase maske kandvatael idiootidel oma elutööd hävitada. Ateistid ja sekularistid suudavad muuta maailma rohkem kui usklikud,» sõnas Charlie Hebdo nüüdne peatoimetaja Laurent Sourisseau, kelle karikaturistinimi on Riss. Ta on üks neist, kes sai 7. jaanuari 2015 terrorirünnakus raskelt vigastada.

Uues numbris meenutatakse ka 13. novembril Pariisis mitmes rünnakus eluga hüvasti jätnud 130 inimest.

Charlie Hebdo toimetus oli politsei kaitse all alates 2006. aastast kui see väljaanne hakkas regulaarselt avaldama prohvet Muhamedi karikatuure, mis ärritasid ja ärritavad seni moslemeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles