Video: Charlie Hebdo rünnaku mälestusüritused algasid apsuga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mälestustahvel, millel on Pariisi 7. jaanuari 2015 rünnakus hukkunute nimed
Mälestustahvel, millel on Pariisi 7. jaanuari 2015 rünnakus hukkunute nimed Foto: SCANPIX

Homme, 7. jaanuaril möödub üks aasta, mil relvastatud äärmusislamistid ründasid Pariisis satiiriväljaande Charlie Hebdo toimetust, tappes 12 inimest, kellest enamik olid karikaturistid.

Täna ilmub Charlie Hebdo rünnakuaastapäeva erinumber, mille esikaanel on Kalašnikoviga jumal ja juures tekst: «1 an après, l'assassin court toujours» (Üks aasta hiljem, tapja on ikka vabaduses), edastab AFP.

Mälestusüritused algasid juba eile, kui Prantsusmaa president François Hollande paljastas Charlie Hebdo endise toimetushoone seinal mälestustahvli, millel on rünnakus hukkunud 11 karikaturisti nimed.

Teravapilgulised prantslased panid kohe tähele, et üks nimi sellel tahvlil on valesti graveeritud. Karikaturist George Wolinski perekonnanimi on seal kujul Wolinsky.

Prantsuse võimud lubasid vea parandada ja õige nimega mälestustahvel pannakse üles.

Hollande paljastas veel teise mälestustahvli tänaval, kus terroristidega peetud tulevahetuses hukkus politseinik.

Kolmas mälestustahvel on Pariisi kosher poes, kus kaks päeva pärast Charlie Hebdo rünnakut toimus pantvangidraama, milles hukkus neli inimest.

2015. aasta jaanuarirünnakute mälestusürituste kõrghetk on pühapäeval Pariisi Place de la Republique väljakul, kus üks aasta tagasi avaldasid prantslased terrorismi vastu meelt.

Meeleavalduse sümboliteks olid pastapliitasid ja lööklause «Je Suis Charlie» (Olen Charlie)

Nüüd üks aasta hiljem istutatakse väljakule mälestuspuu, mis on kümnemeetrine tamm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles