Video: meie universum kompaktsena

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstnik Pablo Carlos Budassi nägemus universumist
Kunstnik Pablo Carlos Budassi nägemus universumist Foto: Youtube

Kunstnik Pablo Carlos Budassi kasutas logaritmilisi kaarte ja satelliifotosid loomaks meie universumit ümarakujulise ja kompaktsena.

Pildil on näha nii iidvana kosmilist mikrolaine-taustkiirgust kui plasmat, mis tekkis miljardeid aastaid tagasi Suure Paugu tõttu, edastab Daily Mail.

Logaritmidel abil on kergem mõista väga suuri numbreid, kuid kunstniku loodu puhul hiiglaslikke vahemaid.

Budassi ei näita universumit ühtlase jadana, vaid ümarakujulisena, millest iga väiksemgi osa on tegelikkuses hoomamatult suur.

Universumipildi aluseks on Princetoni ülikooli logaritmkaardid ning USA kosmoseagentuuri NASA teleskoobi- ja satelliidifotod kosmosest.

Ümarkaardi keskel on meie päikesesüsteem ja selles Päike koos meie süsteemi planeetidega.  

Budassi pildil on meie galaktika Linnutee, Kuperi vöö, Oorti pilv, Alpha Centauri täht, Perseuse käsi, teised galaktikad, mikrolainekiirguse jäänused ja plasmaring.

Kunstniku sõnul sai ta universumipildi loomise idee kui ta joonistas oma poja sünnipäevakaarti, mis oli heksafleksagon. Heksafleksagonid on paberist volditud kujutised, mida saab erinevat pidi liigutada ja millel on kuus «nägu».

Princetoni ülikooli astronoomid tegid oma logaritmkaardid New Mexicos asuva Apache Pointi observatooriumi 2,5-meetrise optilise teleskoobi abil. Kolmedimensioonilistel kaartidel on rohkem kui kolm miljonit astronoomilist objekti.

Teooria kohaslet tekkis meie universum 13, 8 miljardit aastat tagasi ja laieneb seni. Arvutuste kohaselt on meie universumi laius umbes 93 miljardit valgusaastat.

Möödunud oktoobris teatasid teadlased, et nad said esmakordselt tõendeid paralleeluniversumi kohta, mille osakesed meie universumi osakestega kokku põrkusid.

Juba mõnda aega on spekuleeritud multiversumi teemal ning nüüd saadi selle kohta esimene tõend. Kuid millised need alternatiivsed universumid välja näevad, ei ole Maal kellelgi aimu.

Wikipedia: Suur Pauk (inglise keeles Big Bang) oli hüpoteetiline sündmus umbes 13,8 miljardit aastat tagasi, mil universum hakkas kujuteldamatult tihedast olekust plahvatuslikult paisuma. Seda loetakse kosmoloogia standardmudelis universumi alguseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles