Hiina Mao Zedongi kuju võeti kohe maha

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hiinas võeti vaid paar päeva pärast püstitamist maha ligi 40-meetrine Mao Zedongi kullavärviline kuju, mis oli valmistatud terasest ja betoonist.

Ebatavaline kuju valmis selle nädala alguses  Henani maakonnas Zhushigangis  ning lisaks Hiina meediale kajastas seda laialdaselt ka maailmameedia, edastab AFP.  

Zhushigangi ametniku sõnul tingis kuju mahavõtmise see, et seda ei olnud keskvõim heaks kiitnud ja sellel püstitamiseks puudus luba.

Oli ka neid ametnikke, kes sõnasid, et ei tea, miks kuju ootamatult eemaldati.

Hiina meedia teadete kohaselt läks kuldse kuju tegemine maksma kolm miljonit jüaani (430 000 eurot) ning kohalik ärimees tasus enamiku valmistamis- ja püstitamiskuludest. Väiksem summa tuli Zhushigangi elanikelt.

Hiina sotsiaalmeediasse on pandud fotod, millel on näha juba osaliselt lammutatud kuju, kuid fotode autentsust ei ole kinnitatud. Fotode järgi on kuju jalad eemaldatud ja pea peale on asetatud must kangas.

Juba enne püstitamist sai Mao Zedongi kuju Hiina sotsiaalmeedias kriitika osaliseks, et tegemist on raharaiskamisega ning kuju asupaik on halvasti valitud.

Henani maakond kannatas Mao Zedongi poliitika tõttu 1950. aastatel näljahäda, mille tõttu hukkus sadu tuhandeid hiinlasi.

Wikipedia: Mao Zedong (26. detsember 1893 Shaoshan – 9. september 1976) oli Hiin Kommunistliku Partei juht alates 1935. aastast kuni oma surmani 1976.

Hiinas austatakse teda siiani hoolimata tema eksperimentaalsete programmide läbikukkumisest, mis tõi kaasa miljonite inimeste hukkumise, näljahäda, majandusprobleemid ja intelligentsi hävitamise.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles