Naiste massiahistamine ehk «taharrush gamea» ei ole ainult Saksamaa probleem

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naiste seksuaalse ahistamise vastane protest Kölnis
Naiste seksuaalse ahistamise vastane protest Kölnis Foto: SCANPIX

Araabia keeles on käibel väljend «taharrush gamea», mis tähendab, et noorte meeste grupid ahistavad avalikkuses naisi.

Ahistamise alla saab liigitada keha, kaasa arvatud rindade ja genitaalide katsumise, jõuga lahtiriietamise ja vägistamise, edastab AFP.

Araabia maades tuleb selliseid juhtumeid sageli ette, kuid nüüd on need «seksimängud» koos põgenikega jõudnud Euroopasse. Siinses kultuuriruumis varem sellist ahistamist ei tuntud.

«Taharrush gamea» tõusis päevakorda ja on seni pärast Saksamaal Kölnis aastavahetusel aset leidnud naiste ahistamis- ja vägistamisjuhtumeid, mida on kokku üle 500.

Saksa politsei sõnul olid nende taga nii legaalsed kui illegaalsed põgenikud, kes on pärit Lähis-Idast ja Aafrikast.

Saksamaa kriminaalpolitsei (BKA) sõnul tõid need põgenikud oma kultuuriruumis lubatud käitumismustri kaasa Euroopasse, kus see on ennekuulmatu. Politsei uurib, mida tuleb nende «seksimängude» takistamiseks ette võtta.

BKA juhi Holger Münchi arvates ei ole « taharrush gamea» vaid Saksamaal probleemiks, vaid seda esineb ka teistes ELi riikides, kuhu on saabunud palju põgenikke.

Tegemist on juhtumitega, mis ulatuvad ahistamistest vägistamiste ja vägivallani.

Arab Studies Institute võrguväljaanne Jadaliyya teatas, et naiste massiline ahistamine on eriti suur probleem Egiptuses.

«Egiptuses on see igapäevane nähtus ja mõjutab suure osa naiste elu avalikes kohtades, ühistranspordis, tööl, ostukeskustes ja ka poliitilistel meeleavaldustel,» teatas väljaanne.

«Taharrush gamea» tõusis eile juba 2011. aasta Araabia kevade sündmuste käigus Kairo Tahriri väljakul juhtunu tõttu. Meestekamp ahistas seal USA telekanali CBS reporterit Lara Loganit, kellelt rebiti seljast kõik riided ja tema intiimpiirkondi katsuti. Lisaks tegid mehed alasti naisest fotosid.

Loganit ei julgetud vägistada, kuid Egiptusest on teada mitmeid juhtumeid, milles samas olukorras olnud naised on meestekamba poolt grupivägistatud.

Araabia kultuuri ekspertide sõnul on selline massiahistamine, mis võib lõppeda naise vägistamisega, tavapärane meeste käitumine patriarhaalsetes macho kultuurides.

Lisaks Araabia maadele tuleb sellist ahistamist ette näiteks Hispaanias, Itaalias ja Ladina-Ameerika riikides.

Neis kultuurides kasvatatakse mehi oma ema ja õdesid kaitsma, kuid võõraste naiste vastu võivad nad vägivalda tarvitada.

Enamikus Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika riikides ei nähta sellises ahistamises probleemi, vaid seda peetakse osaks flirtimiskultuurist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles