Rootsi popstaar muusikafestivalil naiste ahistamisest: sead on sead

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zara Larsson
Zara Larsson Foto: SCANPIX

Rootsi noor popstaar Zara Larsson võttis sõna Stockholmis möödunud suvel muusikafestivalil We Are Sthlm aset leidnud naiste ahistamise teemal.

Rootsi meedia teatel püüdis politsei ahistamist kinnimätsida, kuna enamik ahistajatest olid sisserännanud tumedanahalised teismelised ning kardeti, et sellise info avalikuks tulek tekitab rassilisi pingeid.

18-aastane poplaulja Larsson kirjutas nüüd oma blogis, et rassilisel ja etnilisel kuuluvusel ei ole vahet, sest ahistaja on ikka ahistaja.

«Rassilisel taustal ei ole tähtsust. Ahistamine on ahistamine, rünnak on rünnak ja vägistamine on vägistamine. Sead jäävad sigadeks hoolimata nende taustast,» teatas lauljanna.

We are Sthlm muusikafestival toimub Stockholmi kesklinna erinevates paikades igal aastal ja see on suunatud noortele vanuses 12 – 17 eluaastat.

Möödunud suvel teatas Stockholmi politsei pärast festivali, et oli üsna vähe kuritegevust ja festivalil osalenutega võrreldes arreteeriti vähe pealtvaatajaid.

Hiljem said Rootsi meediaväljaanded oma kasutusse dokumendid, mille kohaslet toimus mitmeid naiste vastu suunatud vägivallaakte, mis maha vaikiti. Kaks juhtumit olid vägistamised.

Rootsi politseivõimud teatasid selle nädala alguses, et uuritakse, miks politsei varjas ahistamisjuhtumeid pikka aega.

Larsson on üks paljudest, kes sotsiaalmeedias politsei tegevust kritiseerima asus.

«Selliste juhtumite varjamine teeb olukorra hullemaks. Millegipärast hakkab etnilisus mängima tähtsat rolli siis, kui kahtlusalune ei ole blondide juustega ja ta nimi ei ole Erik,» nentis popstaar.

Larssoni sõnul on seksuaalvägivald laiem teema, sest seda leiab aset aina sagedamini.

«Mehed vägistavad, Rootsi mehed vägistavad, mitteeurooplased vägistavad. Varjamine näitab korrakaitsjate suhtumist seksuaalvägivalda,» jätkas rootslanna.

Statistika kohaselt leiab Euroopa riikidest just Rootsis aset enim vägistamisi. Seda statistilisel põhjustel, et vägistamiste alla liigitatakse ka need juhtumid, mis ei ole otseselt vägistamised, vaid ahistamised.

Larssoni sõnul peaksid naised rohkem enda eest seisma: «Kui näete kedagi ebaviisakalt käitumas, andke talle vastu lõuga».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles