Marie Antoinette`il oli salasuhe Rootsi krahviga, kellega ta sai väidetavalt kaks last

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marie Antoinette
Marie Antoinette Foto: Wikipedia.org

Prantsuse ajaloolaste teatel paljastasid 18. sajandi kuulsa kuninganna Marie Antoinette salakirjad naise armuafääri Rootsi krahvi Axel von Ferseniga.

Mitusada aastat on väidetud, et Marie Antoinetti lastest kaks ei olnud tal abikaasa, kuningas Louis XVI, vaid kellegi teisega, edastab The Telegraph.

Kuninganna Marie Antoinette ja kuningas Louis XVI kaotasid pea ja elu Prantsuse revolutsiooni ajal giljotiini all.

Kuninganna kirjas 4. jaanuarist 1792 on järgmine: «Lõpetan nüüd selle kirja, kuid ma ei saa jätta ütlemata, kuidas ma sind mu kallis sõber armastan, lausa hullumeelselt armastan. Igal hetkel oled sa mu südames ja mõtetes».

Ajaloolased on pikalt arutlenud, milline võis olla Marie Antoinette`i ja von Ferseni suhe, kas romantiline ja  seksuaalne või platooniline.

Prantsuse revolutsiooni ajal levisid pilkelood kuninganna paljudest kõrvalsuhetest, samas rojalistide teatel oli Marie Antoinette oma mehele Louis XVI truu.

Kuni leitud kirjadeni peeti Prantsuse kuninganna ja de Ferseni suhet platooniliseks ja poliitiliseks. Ekspertide sõnul on kirjad krüpteeritud ja alles nüüd õnnestus tänapäeva tehnoloogi abil nende sisu jälile jõuda.

Prantsusmaa ajalooliste dokumentide uurimiskeskuse teadlased kasutasid kirjade uurimisel nii röntgenit kui infrpunaskännereid.

Nende kirjade valguses saab väita, et Marie Antoinette`i lapsena surnud tütre Sophie isa oli Rootsi krahv.

Briti ajaloolane Evelyn Farr avaldas raamatu «I Love You Madly. Marie Antoinette: The Secret Letters», milles on, et kuninganna lastest kaks olid tegelikult vallaslapsed.

«Nii tütar Sophie kui Louis Charlesi isa oli suure tõenäosusega kuninganna rootslasest armuke,» teatas Farr.

Dokument 1791. aastast, mis on Prantsuse kuningliku paari sõbra Quintin Craufurdi kiri Briti peaministrile William Pittile ja välisministrile Lord Grenville´ile, näib seda kinnitavat.

Crufurdi teatel on ta veendunud, et Prantsusmaa ühe printsi isa ei ole kuningas Louis XVI, vaid Rootsi krahv.

Farr jätkas, et kuninganna ja krahvi vahelises kirjavahetuses kasutatakse sageli väljendit «armastan sind hullupööra» ja «mus süda kuulub sulle», mida ei kasutata, kui tegemist on sõprade vahelise suhtega.

Nii Farri raamatu kui Prantsuse ajaloolaste arvates kestis Prantsuse kuninganna ja Rootsi krahvi sekssuhe kümme aastat. Lahus olles suhtlesid nad salakirja abil, mis kirjutati nähtamatu tindiga ning nad kasutasid enda kohta koodnimesid.

Wikipedia: Marie Antoinette  2. november 1755 Viin – 16. oktoober 1793 Pariis) oli Prantsusmaa ja Navarra kuninganna 1770–1790, Louis XVI abikaasa. Ta sündis Saksa-Rooma keisri Franz I ja Maria Theresia peres. 14-aastaselt abiellus ta tulevase Prantsusmaa kuninga Louis XVI-ga.

Marie Antoinette on tuntud eeskätt paljude legendide järgi,  mida mitmed ajaloolased peavad selgelt liialdusteks ja oma surma tõttu: ta  giljotineeriti Prantsuse revolutsiooni ajal 1793. aastal riigireetmise eest.

Marie Antoinette´i ja Louis XVI esimene laps, tütar Marie-Thérèse-Charlotte  sündis 19. detsembril 1778. Järgnevalt sündisid Louis Joseph (sündinud 1781), Louis Charles (1785) ja Sophie Béatrix (1786).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles