Taani ööklubid kehtestasid naisteahistamise tõttu põgenikele keelereegli

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikud Taanis
Põgenikud Taanis Foto: SCANPIX

Taani ööklubide omanike teatel on naised sattunud nende klubides meespõgenike seksuaalse ahistamise ohvriks ning selle tõttu tehti põgenike jaoks keelereegel.

Thistedi, Sønderborgi ja Haderslevi ööklubide teatel on põgenikud lisaks naisteahistamistele ka teisi probleeme tekitanud, nagu näiteks vargused, edastab Yle.

Sønderborgi ööklubi Den Flyvende Hollænder omanik Glenn Hollander sõnas telekanalile TV Syd, et linna ööelu muutus pärast seda, kui sõjaväebaasi hakati pool aastat tagasi majutama asüülitaotlejaid.

«Põgenikud saabuvad teisest kultuuriruumist, kus naistesse suhtumine on erinev, selle tõttu ei oska nad eurooplannasid austada. Minu silmis on see sulaselge ahistamine. Mitu meest piiravad naise sisse ja siis hakatakse naist käperdama. Seda ei lõpetata ka siis, kui naine kategooriliselt nõuab ja põgeneda püüab,» lausus Hollander.

TV Syd andmetel võtsid kolm Sønderborgi ööklubi kasutusele reegli, et ööklubisse pääsemiseks peavad asüülitaotlejad oskama taani, inglise või saksa keelt. Lisaks kontrollitakse isikut tõendavaid dokumente.

Ööklubide teatel kehtestati keelenõue julgeolekupõhjusel, et kliendid saaksid aru, mida neile öeldakse.

«Kui me teatame meeskliendile, et ta peab lõpetama naiste ahistamise, siis tuleb tal sellest arus saada ehk taani, inglise või saksa keelt osata,» teatas Hollander.

Esimesed süürlastest asüülitaotlejad saabusid Taani lõunaosas asuvasse Haderslevi 2014. aastal ning enamik neist olid noored, üksinda saabunud vallalised mehed.

Haderslevi ühe ööklubi omaniku Rafi Ibrahimi arvates ei tunne sisserännanud Taani käitumisreegleid.

«Kui nad näevad valgenahalist noort naist, lähevad nad hulluks. Nad asuvad naisi käperdama saamata aru, et see on solvav ja alandav,» nentis ööklubi omanik.

Ibrahim on ka ise pärit Süüriast, kuid ta on juba üle kümne aasta elanud Taanis. Tema arvates on raske põgenikustaatuses noori süürlasi integreerida Taani tööellu, kuna neil võib olla raskusi naistega koos töötada.

 Põhja-Jüütimaal Thistedis avati möödunud novembris uus põgenike vastuvõtukeskus, kuhu paigutati 350 asüülitaotlejat. Ka seal tekkis naisteahistamise probleem.

«Paljud naised kardavad tänavatel liikuda, kuna asüülitaotlejad on neid seksuaalselt ahistanud. Ahsitamisjuhtumeid on olnud ka ööklubides, baarides ja restoranides,» sõnas Thistedi sotsiaalametnik Lars Sloth.

Naised ei ole seni ahistamistest politseile teada andnud. Slothi teatel käivitab Thisted pagulaste jaoks kampaania, milles neile õpetatakse Taani käitumisreegleid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles