Norra imaam: moslemid ei tohi sünnipäeva ega jõule tähistada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Norra Kristiansandi imaami Abdikadir Mahamed Yussufi sõnul ei tohi moslemitest lapsed ega täiskavanud sünnipäeva ega jõule tähistada, kuna nii sätestab koraan.

49-aastase imaami sõnul ei ole sünnipäeva tähistamine, sünnipäevaks õnne soovimine ja peol osalemine islamikultuurile omane, edastab The Local.

Yussuf juhib Kristiansandis Posebyeni mošeed, kus käivad koos kogu Lõuna-Norra moslemid.

«Meil, moslemitel on oma regioon, milles on omad reeglid. Koraanis ei ole öeldud, et sünnipäeva tuleb tähistada. Seega ei peaks moslemid seda tegema. Ma ei ütle, et ei tohi või see on keelatud, pigem peaks iga moslem saama aru, mis on lubatud või keelatud,» selgitas imaam.

Samuti ei peaks moslemid kellelgi soovima «Häid jõule», sest see on kristlik tava.

Yussufi sõnul on paljud Norras elavad imaamid ja moslemid kohalikud tavad omaks võtnud, kuid see on vale.

«Tavade puhul tuleb lähtuda sellest, kas need sobivad religiooniga kokku. Ma ei tervita naisis, kuna islami kohaselt ma ei pea seda tegema, kuid on teisi imaame, kes seda teevad. Nad on samuti moslemid, lihtsalt käituvad teisiti,» lausus Yussuf.

Imaam rõhutas, et äärmusrühmitus Islamiriik  ei järgi koraani, vaid mingit  enda väljamõeldud religiooni, millel ei ole islamiga mingit seost. Tema sõnul peaksid mosleminoored Islamiriigist eemale hoidma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles