Mis on fomoseksuaalsus ja kas see võib suhte hävitada?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Seksuoloogide ja psühholoogide sõnul on üha enam neid inimesi, kes kannatavad fomoseksuaalsuse tõttu.

«Fomo» on lühend inglisekeelsest «Fear Of Missing Out» (ilmajäämise kartus), mis viitab üha enam levivale kiirseksile ja rahulolematusele, kuid samas ka liigkiirele elutempole, edastab news.com.au.

Seksuoloogide sõnul ei keskendu paarid omavahelisele suhtlemisele ja üksteise nautimisele, vaid kartusele, et nad magavad oma seksielus midagi maha või ei ole piisavalt tasemel.

Oma intiimelu hinnatakse mitte olemasoleva ja kogetava, vaid puuduoleva põhjal.

Lisaks lastakse end liigselt mõjutada meedia ja sotsiaalmeedia kirjutistest, kus seksi osa on ületähtsustatud ja mille arvates peab kõikide sekselu olema ühesugune. Tegelik elu on midagi muud, sest see, mis sobib ühele, ei pruugi sobida teisele.

Psühholoogide arvates kahjustavad suhet relfie'd, mis on paari selfie'd. Kui nähakse teiste paaride õnnelikke pilte ja elukirjeldusi sotsiaalmeedias ning enda pilte ei ole seal, siis võidakse tunda end millestki ilmajäänuna. Hakatakse esitama küsimusi, et kas ma olen ikka õnnelik ja miks nemad tunduvad olevat õnnelikumad.

Seega ei ole paljud paarid oma paarisuhte ja seksieluga rahul, kuna võrreldakse end teistega ja tahetakse end panna ühiskonnas ettenähtu raamidesse.

Psühholoogide ja seksuoloogide arvates tuleks suhtes keskenduda ühele momendile korraga ja mitte elada kellegi teise, vaid ainult enda elu. Tuleks tegeleda sellega, mis pakub rõõmu ja rahuldust, mitte minna sotsiaal- ja seksitrendidega kaasa.

Inimese elu võib kokku variseda, kui ta võtab elu aluseks suhtumise, et tal on pidevalt midagi puudu või ta teeb midagi kogu aeg valesti.

Fomo ei kehti vaid intiimelu kohta, vaid elu kohta üldiselt. Iga inimene on unikaalne ja selle tõttu on iga elu unikaalne. Seega saab igaüks valida, milliseks ta oma elu elab.

Elu ei paku kunagi ideaalsust, stabiilsuse kõrval on ka äärmusest äärmusesse õppetunde, mis ei tapa, vaid teevad tugevamaks ja targemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles