Video:tumedanahalised näitlejad ei osale galal -Oscari nominendid on «liiliavalged»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spike Lee
Spike Lee Foto: SCANPIX

Hollywoodi režissöör Spike Lee ja näitlejanna Jada Pinkett Smith teatasid, et nad boikoteerivad veebruaris toimuvat filmiauhindade Oscarite jagamise galat põhjusel, et sel aastal on kõik Oscari nominatsiooni saanud näitlejad valgenahalised.

Lee teatas sotsiaalmeedias, et ta ei saa toetada «liiliavalgete» galat, edastab BBC.

Ameerika Filmiakadeemia president Cheryl Boone Isacs sõnas, et sellel aastal nominatsiooni saanud on teinud head tööd, kuid samas tunnistas, et asi on natuke ühekülgne.

Tegemist on juba teise aastaga järjest, mil Oscari põhinominendid on valgenahalised.

Nominatsioonist jäi välja näiteks Will Smith, kes mängib filmis «Concussion» sportlaste ajukahjutusi uurivat arsti.

Will Smithi naine Jada Pinkett Smith teatas Facebookis, et Oscari galala ta ei osale, kuna nominatsioonid on antud ebaõiglaselt.

Pinkett Smith ja Lee tegid oma seisukohad teatavaks eile, kui USAs tähistati Martin Luther King Jr. päeva, mil mälestatakse mustanahaliste õiguste eest võitlejat Kingi.

«Kahe aasta jooksul on saanud 40 valget näitlejat nominatsiooni, kas tõesti mustad on viletsad näitlejad?» küsis Lee.

28. veebruaril toimuvat Oscarite galat juhib siiski tumedanahaline komöödianäitleja Chris Rock.

Mustanahalistest näitlejatest on saanud Oscari Forest Whitaker (2006), Jamie Foxx (2004), Denzel Washington (2001), Halle Berry (2001 – ainus tumedanahaline naine naispeaosa eest) ja Sidney Poitier (1963).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles