Miks veekohin ja vihmasabin on uinutavad?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Ookeanilained, vihmasabin ja veepiiskade trummeldus kividel on paljude jaoks uinutava toimega, kuid miks see on nii?

Aju-uurijate sõnul on selle põhjuseks, kuidas aju kuuldud heli tõlgendab ning kas peab seda ohuks või mitte, edastab Live Science.

Tugevaid helisid nagu äratuskella helin ja karjumine, ei ole võimalik ignoreerida ja need võivad ärritada. Samas võivad vaiksemad ja meeldivamad helid rahustada ja unne suigutada.

 «Rahustavaid ja vaikseid helisid tõlgendab aju kui mitteohtlikke. Need helid nagu ütleksid, et ära muretse, kõik on korras,» selgitas Ameerika Ühendriikide Pennsylvania ülikooli teadlane Orfeu Buxton.

Kui magamisel ajal on kuulda valjusid ja ärritavaid helisid, siis on raske lõõgastuda. Aju hoiab keha ärritusseisundis, et oht on lähedal.

«Kui ümbruses on rahustavad helid, siis rahunetakse ja jäädakse magama. Kui on aga ärritavad helid, siis on organism valvel. Eriti suur pinge tekib väga tugeva heli korral, milleks võib olla nii vali karjumine kui telefonihelin,» selgitas Buxton.

«Inimesed on imetajad, kuid samas ka primaadid. Primaatidel on evolutsiooni käigus jäänud hoiatusmehhanism, mis võib enda ja karjaliikmete elu päästa. Ootamatu heli peale jäädakse ooteseisundisse, et mis juhtuma hakkab, kas kuskil on oht või mitte,» jätkas teadlane.

Buxton lisas, et lõõgastavad helid nagu vihmasabin valmistab keha magamiseks ette ja võib takistada kuulmaste teisi helisid, mis hoiavad ärkvel.

Just lõõgastava toime tõttu on igasugused veehelid olnud pikka aega väga populaarsed.

Buxtoni sõnul on tänapäeva inimesed mobiiltelefonide tõttu pidevas ärritusseisundis, mille tõttu rahunemine ja magamine võib keeruline olla.

Kui aga suudetakse mõneks ajaks mobiilist eemal olla ja loodushelisid, parima kui need oleks veehelid kuulata, siis taastub keha normaalne reageerimine ja rütm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles