Video: Põhjamerest leiti Esimese maailmasõja aegne Saksa allveelaev

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa U-31 tüüpi allveelaev Esimese maailmasõja ajast
Saksamaa U-31 tüüpi allveelaev Esimese maailmasõja ajast Foto: Wikipedia.org

Energiafirma ScottishPower sukeldujad leidsid Ühendkuningriigi rannikuvetest Esimese maailmasõja aegse Saksa allveealeva.

Allveelaevavrakk asub Põhjameres, Ida-Inglismaa Norfolki rannikust 90 kilomeetri kaugusel ja 30 meetri sügavusel, edastab The Local.

Laevaleid tehti juba 2015. aastal, kuid info selle kohta jõudis meediasse selle aasta alguses.

Hollandi mereväe sukeldujad uurisid vrakki lootuses, et see võib olla hoopis Hollandi Teise maailmasõja aegne allveelaev, kuid ei olnud.

Laevast tehtud video näitas, et tegemist on Saksamaa U-31 allveelaevaga, mis patrullis 13. jaanuaril 1915 Põhjamerel, kuid jäi kadunuks.

«Selle allveelaeva saatuse jälile jõudsime alles nüüd. Laeval hukkunute järglased saavad teada, mis juhtus kaua aega tagasi nende sugulastega, kes merelt tagasi ei saabunud,» sõnas ScottishPower projektijuht. Charlie Jordan.

Jordani arvates võis allveelaev sattuda miinile ja uppuda, mille tõttu kaotasid kõik 35 pardal olnut elu.

Kultuuripärandi säilitamise ameti Historic England allveearheoloogi Mark Dunkley teatel on 20. sajandi alguse sõjalaev võrdlemisi heas seisukorras.

«See leid toob meelde kõik need, kes kaotasid Esimese maailmasõja ajal elu kas merel, maal või õhus,» lausus Dunkley.

Saksamaal Kielis ehitati 1912 – 1915 U-31 tüüpi allveelaevu 11. Tegemist oli kahekordse kerega allveelaevaga, mille pikkus oli 64,7 meetrit.

Videot vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles