Video: kuulustest kubisev maja asub New Yorgis aadressil 15 Central Park West

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
15 Central Park West
15 Central Park West Foto: Wikipedia.org

Briti väljaanne The Independent avaldas artikli, milles tutvustab Ameerika Ühendriikides New Yorgis aadressil 15 Central Park West asuvat maja, mida nimetab «maailma kõige väärtuslikumaks elumajaks».

Sellest majast kirjutas ameeriklane Michael Gross raamatu «House of Outrageous Fortune», milles ta toob ära, miks see ehitis nii eriline on.

New Yorgis on mitmeid legendaarseid maju, kuid aadressil 15 Central Park West asuv kaksikhoone on väga eriline, kuna seal on elanud ja elab palju mõjukaid ja kuulsaid. Seal on näiteks korter panga Goldman Sachsi tegevjuhil Lloyd Blankfeinil ja laulja Stingil.

2008. aastal valminud hoones on palju luksuslikku, sealsetel elanikel on oma kokad, bassein, treenimiskeskus, joogatuba, massaažisalong ja privaatne kino.

Samuti on seal tagatud privaatsus ja rakendatakse tugevdatud julgeolekumeetmeid.

Maja ehitati kolm aastat ja ehituskulud küündisid ühe miljardi dollarini. Arhitekt Robert Sterni sõnul võttis ta selle maja loomisel eeskujuks 1920-aastate majad, mitte tänapäeva steriilsed «klaaskasvuhooned».

15 Central Park West jaguneb kaheks osaks, kokku on 202 korterit ning isegi privaatne autotee.

Fondihaldur Daniel Loebile kuulub selles majas umbes 10 700-ruutmeetrine katusekorter, milles on kaheksa tuba. Ta maksis 2005. aastal, mil maja veel valmis ei olnud, selle eest 45 miljonit dollarit.

Goldman Sachsi tegevjuht Lloyd Blankfein ostis 2006. aastal selles majas läbi kahe korruse asuva korteri, makste selle eest 25,7 miljonit dollarit. Summa oli  sularahas kohvritesse pakituna.

Pangandusgrupi Citigroup endine tegevjuht Sanford Weill tahtis abikaasat sõbrapäeval üllatada  ning ostis kuulsas majas 2007. aastal katusekorteri. Kingituse hind oli 43,7 miljonit dollarit.

Vene miljardär Dmitri Rõbolovlev ostis aadressil 15 Central Park West korteri oma 22-aastasele tütrele Jekaterina Rõbolovlevale, makstes 88 miljonit dollarit. Tütrele korter ei meeldinud ja nüüdseks on isa selle müüki pannud.

Maja luksusteenused ja rahulik keskkond ei paku huvi ainult ärieliidi esindajatele, vaid ka näitlejatele. Hollywoodi staar Denzel Washington maksis 2006. aastal kolme magamistoa ja nelja vannitoaga korteri eest 13 miljonit dollarit.

Selles majas on elanud mõnda aega ka Mark Wahlberg ja ta naine, kes seal korterit üürisid. Nende üürisuma ei ole teada.

Briti muusik Sting maksis  pankur Lloyd Blankfeini korteri kõrval asuva korteri eest 2008. aastal 26,5 miljonit dollarit.

USA Nascar sarja piloot Jeff Gordon elas samuti selles majas. Teema ja ta naine maksid oma kodu eest 2007. aastal 9,67 miljonit dollarit. Nad müüsid korteri 2013. aastal juba 25 miljoni dollari eest.

Pesapallistaar Alex Rodriguez üüris selles eksklusiivses majas 2010. aastal korterit, makstes selle eest kuus 30 000 dollarit. Teda kiideti kui parimat rentnikku, samas oli teada, et ta oli naistemees, kes vahel majas elanike heaks töötavatele inimestele peavalu valmistas.

Google´i kunagisele tegevjuhile Omid Kordestanile kuulub 15 Central Park West majas korter Stingi ja Lloyd Blankfeini läheduses. Ta ostis selle 2008. aastal makstes 29,5 miljonit dollarit.

Kordestani tegutseb nüüd Twitteri nõukogu juhina.

The Independenti nimekiri, kes seal veel elavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles