Video: USA räppar tahab oma lauluga tõestada, et Maa on lame

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Sel nädala tekkis USA räppari Bobby Ray Simmonsi, lavanimega B.o.B. ja tuntud astrofüüsiku Neil de Grasse Tysoni vahel diskussioon meie planeedi Maa ümaruse ja lameduse teemal.

Juba mõnda aega on maailmas liikunud teooria, et riigijuhid ja teadlased valetavad meie planeedi kohta ning Maa ei ole kunagi olnud ümar ja liikunud ümber Päikese, vaid lame ja seisab ühe koha peal ning selle peal on kuppel, edastab Live Science.

B.o.B. ja Tyson vahetasid Maa teemal sõnumeid Twitteris, milles mõlemad tõid oma teooria pooldamiseks näiteid.

Tyson rõhutas, et meie planeet ei ole kunagi olnud täiesti ümar, pigem on ta ellipsoid, sest Maa on ekvaatoril välja venitatud ja poolustel kokku surutud.

B.o.B. on aga veendunud, et Maa on kogu aeg olnud ketas, mida ümbritsevad kõrged jäämassiivid. Päike ja Kuu on maast umbes 5000 kilomeetri kaugusel ja liiguvad Maa kohal ringjoonel.

Üheks tähtsaks aspektiks on ka horisont, mis lameda Maa teooria pooldajate sõnul tõuseb alati meie liikumisega kaasa. Nad on seisukohal, et kui Maa oleks ümar, siis üles taevasse tõustes peaks horisont paigale jääma.

Kui ümara Maa puhul mängib gravitatsioon tähtsat rolli, siis lameda Maa puhul mitte. Viimase teooria pooldajad arvavad, et gravitatsiooni ei ole tegelikult olemas, vaid see on väljamõeldis.

Lameda Maa teoreetikute sõnul ei tea tegelikult keegi, mis meie planeedi sees on, sest kõige sügavamalt on suudetud puurida vaid 13 kilomeetri sügavusele. Teooriad Maa sees asuva tuuma, kivimite ja kuumuse kohta on nende arvates väljamõeldised.

Samuti peavad lameda Maa pooldajad ja vandenõuteoreetikud kosmoselende suurteks valedeks ja lavastusteks.

Viimastel aastatel on peavoolu teadlased ja vandenõuteoreetikud aina enam Maa ümaruse ja lameduse teemal sõna võtnud. Sellest on saanud võistlus, et kes peale jääb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles