Kliimasoojenemine andis tõuke hiidsisalike arengule

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kliimasoojenemine andis tõuke hiidsisalike arengule
Kliimasoojenemine andis tõuke hiidsisalike arengule Foto: SCANPIX

300 miljonit aastat tagasi käivitunud kliimasoojenemine tõi kaasa sisalike arenemise suurteks hiidsisalikeks.

University of Londoni uuringus keskenduti karboniajastule, mil hiidmanner Pangeat katsid troopilised vihmametsad, kirjutab Daily Mail.

Teadlaste sõnul hakkas sellel ajastul temperatuur tõusma ning rohelistest aladest jäid alles vaid «saared», mida ümbritsesid kõrbed.

Kliimamuutus käivitas evolutsiooniprotsessi.

Kuid just soojem kliima rajas teed erinevatele hiidsisalikele, nende seas ka hiiglaslikele Tyrannosaurus rex´idele ning triceratops´idele.

«Väikestel, kuivadest aladest ümbritsetud rohealadel elanud roomajad ja sisalikud hakkasid oma kitsas erijoontega keskkonnas arenema erinevas suunas. Tekkis suur hulk uusi loomi, kes tulid kliimamuutusega hästi toime,» selgitas uurija Howard Falcon-Lang

Falcon-Langi ja ta kolleegide uuring põhineb maailma eri paigust leitud hiidsisalike jäänustel.

«Globaalne kliimamuutus käivitas uue evolutsioonietapi, mille käigus arenesid sisalikest hiidsisalikud, kuid ka linnud ja imetajad,» lausus uurija.

300 miljonit aastat tagasi muutus Maa kliima nii soojaks, et polaaralade igijää sulas ning polaaralal kasvas mets.

Bristoli ülikooli uurija Mike Bentoni sõnul saab sama fenomeni jälgida ka tänapäeval, kui näiteks mingi loomapopulatsioon satub isoleeritusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles