Pimedate Ööde festival laieneb Pärnusse

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõik Pimedate Ööde filmifestivali Pärnus linastuvad filmid on eestikeelsete subtiitritega. Fotol kaader filmist “Torm”, kus 12aastane Freddy päästab koerakese.
Kõik Pimedate Ööde filmifestivali Pärnus linastuvad filmid on eestikeelsete subtiitritega. Fotol kaader filmist “Torm”, kus 12aastane Freddy päästab koerakese. Foto: Internet

Nädala pärast Pärnu keskraamatukogus algav Pimedate Ööde filmifestival (PÖFF) toob pärnakatele vaadata kuus filmi ja oodata on mitut põnevat kohtumist.

PÖFF vältab Pärnus 8.-12. detsembrini ehk järgmise nädala kolmapäevast pühapäevani, avasõnu tuleb ütlema festivali üldjuht Tiina Lokk. Tänavune PÖFF on juba 14.

“Väikesest arglikult alustanud festivalist on kasvanud mastaapne rahvusvaheline filmipidu. Tallinnaga liitus ajapikku mitu Eesti linna, meie linna festival seni jõudnud ei olnud,” rääkis Pärnu linnavalitsuse haridus- ja kultuuriosakonna juhataja asetäitja Ela Tomson.

Filmihuvi tõusuteel

PÖFF jõuab Pärnusse Tomsoni initsiatiivil. “Läinud aasta lõpul alustasin PÖFFi korraldajatega läbirääkimisi. Alustame tagasihoidlikult: kuue seansiga keskraamatukogus. Raamatukogus on ennegi filme näidatud, see on paraja suurusega saal kesklinnas, kõigile hästi ligipääsetav,” tõdes Tomson.

Juba sel laupäeval, 4. detsembril saavad kõik huvilised ETV vahendusel osa Euroopa filmikunsti aasta tippsündmusest – Tallinnas toimuvast Euroopa filmiauhindade galaõhtust.

Just tänu sellele pöörab tänavune PÖFF oma programmis tähelepanu Euroopa filmile: Pärnu programmiski on kõik kas Euroopa filmid või Euroopa filmitootjate osalusega linateosed.

“Vaatasin Tallinnas PÖFFi avafilmi – soomlaste vaimukat ja eneseiroonilist lugu “Kaotatud kaup ehk Jaht jõuluvanadele”. Nokia kontserdisaali täis publikut võttis noore andeka režissööri Jalmari Helanderi töö vaimustusega vastu. Loodame, et seda saab varsti kinodes näha, nagu ka festivalil esilinastunud Eesti-Saksa-Austria koostööfilmi “Polli päevikud”,” tutvustas Tomson. On ju “Polli päevikud” suures osas Pärnumaal filmitud, ent seda saab kahjuks näidata ainult kinodes 35millimeetriselt filmilindilt.

Tomson avaldas heameelt, et filmihuvi on Eestis taas tõusuteel ja PÖFFist saavad pimedatel talveõhtutel osa pärnakadki.

Festival avatakse 8. detsembri õhtul Prantsusmaa ja Kongo autorite Renaud Barret’ ja Florent de la Tullaye tõsielufilmiga “BB”. Film viib vaataja suvesse 2009. Viis lastehalvatuse tagajärjel invaliidistunud meest ja terve teismeline panevad 8000 kuulaja ees Prantsusmaa muusikafestivalil püsti vägeva peo.

Nime Staff Benda Bilili kannab Kongo pealinnas Kinshasas tegutsev ansambel, mis 2009. aastal tänu õnnelikule juhusele rahvusvahelisel areenil läbi lõi, olles praegu üks nõutumaid esinejaid maailmamuusika festivalidel.

PÖFFi avapäeva Pärnus lõpetab Endla Teatrikohvikus toimuv festivaliklubi.

9. detsembri õhtul näidatakse Inglise autori Jerry Rothwelli linateost “Raske koorem”.

Midagi noortele ja lastele

10. detsembri lõunatunnil kohtuvad Pärnu gümnasistide ja üliõpilastega Balti filmi- ja meediakooli esindajad.

“Selles koolis õppimise võimalusi tutvustab Pärnust pärit Marta Pulk, kes õpib kooli kolmandal kursusel montaažirežissööriks. Martal on kaasas hulk tudengifilme,” rääkis Tomson.

Samal päeval on kavas valik PÖFFi animafilmide eriprogrammist “Animated Dreams” ja tudengifilmidest, mis linastusid festivali eriprogrammis “Sleepwalkers”.

Hilisõhtul esinevad Endla Jazziklubis Taani muusikud, ühtlasi tutvustatakse järgmisel päeval lõunatunnil linastuvat Taani filmi “Torm”, mille autoriks Giacomo Compeotto. 12aastane Freddy päästab kohutavalt tormisel päeval koerakese lohaka peremehe käest.

Freddy paneb koerale nimeks Storm ja peidab ta oma tuppa. Üsna pea aga avastab Freddy isa koera ja nõuab, et poiss tagastaks oma uue sõbra selle õiguspärasele omanikule.

Piletid tänasest müügil

11. detsembri õhtul saab vaadata teistki filmi, Sloveenia autori Vlado Škafari linateost “Issi”. Tänavusel Venezia filmifestivalil kriitikute nädala raames esilinastunud “Issi” on üks selliseid väikeseid pärleid, mis kindlasti peaks igas heas filmiprogrammis leiduma.

Isa ja poeg veedavad üheskoos päeva metsas kesk kauneid helisid. Nad püüavad kala ja räägivad oma suhtest. Poisi vanemad on lahutatud.

12. detsembril ehk festivali viimasel päeval saab kaeda Poola filmitegija Borys Lankosi mängufilmi “Revers”.

Kõrgendatud kirjandushuviga lühinägelik Sabina vajab meest. Tagasihoidlikule tütrele tulevad appi ema ja surema valmistuv vanaema. Ja viimaks ta ilmub: rüütellik, mehine ja ilus Bronisław.

Rahvuslike arhetüüpide üle irvitada ei olegi väga raske.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles