Astrofüüsik: UFOde nähtust tekitavad meteoorid ja keravälk

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keravälk
Keravälk Foto: Wikipedia.org

Austraalia astrofüüsiku arvates võivad tundmatud lendavad objektid ehk UFOd olla näiteks meteoorisadu ja keravälk.

Stephen Huges tegi laiaulatusliku meteoorisaju uuringu 2006. aastal Brisbane´is, kirjutab The Telegraph.

Meteoorisadu leidis aset samal ajal kui paljud nägid kummalisi rohekaid objekte Brisbane´i lähedaste mägede kohal.

Hughesi arvates oli fenomeni puhul tegemist keravälkudega, kuid  ebatavalist vaatepilti tõlgendati kui UFOde lendamist.

«Kui panna kokku atmosfäärifenomen, mis võib olla elektrilise iseloomuga ning inimvaimu soov näha midagi ebatavalist, siis see võibki selgitada, miks nii sageli UFOsid nähakse,» lausus teadlane.

Ta lisas, et pärast 2006. aasta meteoorisadu teatasid inimesed, et nägid öises taevas rohelisi objekte või erkrohelisi palle. Ühe seda näinud mehe sõnul «põrkus pall vastu mäge» ning selle objekti diameeter oli umbes 27,7 meetrit.

Hughes on veendunud, et mees kirjeldas keravälku.

Keravälgu puhul on veel palju mõistetamatut, sest see võib tekkida ka ilma äikeseta.  

Hughesi sõnul võib UFO fenomeni tekke taga olla meteoorid, mis tekitavad elektrilaengu atmosfääri ülemise ja alumise kihi vahel ning maal. Sellega võivad kaasneda keravälgud.

Keravälk on  helendav, harilikult  kerakujuline  ioniseeritud gaasist moodustis, mille läbimõõt on 10 – 20 sentimeetrit  ja eluiga mõni kuni mõnikümmend sekundit. Liigub aeglaselt, kaob märkamatult või tugeva plahvatusega.

Meteoorid on suhteliselt väikesed vana komeedi jäänused, põhiliselt jäätükid, mis suure kiirusega, mitukümmend kilomeetrit sekundis, atmosfääri sisenedes ära põlevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles