Kihnlased esitlevad Pärnus raamatut

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kihnu muuseum.
Kihnu muuseum. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Kihnu muuseum esitleb kolmapäeva, 8. detsembri õhtul Pärnus Maarja-Magdaleena gildis oma väljaannet, Jaan Oadi pildiraamatut „Kihnu Jõnnud Jaani silme läbi“.

Ühtlasi tähistatakse Oadi 111. sünniaastapäeva, mis on 9. detsembril.

Raamat on pühendatud kihnlasele Jaan Oadile, keda on peetud Eesti naivismi klassikuks ja kelle pärandiks on ulatuslik sari Kihnu ajaloo ainelisi maale.

Oadi maalitud Kihnu ajaloo piltide sarja kuulub ligi sadakond tööd. Need valmisid paguluses Kanadas enamasti 1960.-70. aastatel, kõneldes autori igatsusest kodusaare järele.

Kihnu sarja puhul on tegemist konkreetsete sündmuste-tegevustega, mis edastavad kihnlaste argipäevatoimetusi, nagu kalapüük, hülgeküttimine, kivivedu, laevaehitus; pidupäevi, näiteks laevade vettelaskmisel peetud laevapulm, jaanipäev ja kõrtsiskäik. Samuti ajaloolisi sündmusi: 1905. aasta revolutsioon Kihnus, põgenemine Rootsi 1944. aastal.

Raamat ei anna täit ülevaadet Jaan Oadi loomepärandist, kuid toob sellest valiku lugeja-vaatajani koos selgitustega piltidel kujutatu kohta. Teose eesmärk on tutvustada nii Kihnus kui väljaspool saart hinnatud naivistliku kunstniku loomingut ja selle kaudu Kihnu 19. sajandi lõpu ja 20. sajandi alguse eluolu.

Raamat on mõeldud populariseerima ühe rahvakillu ajalugu. Kohaliku kultuuripärandi tutvustamiseks välismaisele huvilisele on tekstid tõlgitud inglise keelde.

Raamatu on koostanud Inge Laurik-Teder ja Sirje Pallo, toimetanud Joel Sang, kujundanud-küljendanud Lea Tammik. Projekti koordineeris Maie Aav.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles