Küpseta pühadeks jõululeib!

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõululeib.
Jõululeib. Foto: Elukiri

Tiina Lebane, Elukiri

Toredaid kingitusi, nii praktilisi kui muidu vahvaid, on juba aastaid tehtud. Kas poleks tore sel aastal kas või mõned jõululeivapätsid küpsetada ja pühade ajal küllaminekuks valmistudes kingiks kaasa pakkida?
 

Kinkimise rõõm on ju teadagi väga magus ja kinkija enda ootusärevus vahest saaja omast suuremgi. Omaküpsetatud kingitus – kõlab nii jõuluselt ja soojalt! Ja uskuge, jääb paremini meelde kui uued sussid…

Jõulumaitseline omaküpsetatud leib on südantsoojendav jõulukingitus igale sõbrale. Pealegi on tainast lihtne teha, seda kergitatakse vaid üks kord, juba küpsetusvormis. Tore mõte on anda jõululeib kingituseks koos küpsetusvormiga.

Jõululeib
3 pätsi

1 l hapupiima
2,5 dl tumedat toidusiirupit, näiteks Fazeri oma
1 sl soola
2 pk (a 11 g) kuivpärmi
3 dl rukkijahu
3 dl kaerakliisid
3 dl linnasejahu, sobib ka kalja-õllepulber (Pere Leib)
11–12 dl nisujahu

Valmistamine
Soojenda hapupiim käesoojast pisut edasi, vähemalt 42˚-ni. Lisa siirup ja sool.

Sega kuivpärm rukkijahuga läbi ja lisa hapupiima-siirupisegusse. Lisa ka kaerakliid ja linnasejahu ning kõige lõpuks osade kaupa nisujahu. Sega segu ühtlaseks. Tainas peaks jääma pigem pehme kui kõva.

Määri kolm umbes 1,5-liitrist piklikku vormi pehme võiga. Hea on kasutada ühekordseid fooliumvorme, mis ka korraga ahju mahuvad. Jaga tainas vormidesse ja lase soojas kohas 50-60 minutit kerkida.

Küpseta leibasid 40 minutit 180˚ juures ahju allosas, seejärel kata pätsid pealt fooliumiga ja küpseta veel 40–50 minutit.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles