Kas see ongi eesti huumor?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Labasusi täis paroodiasaates «Jan Uuspõld läheb Tartusse» nilbitsesid esmaspäeva hilisõhtul Jan Uuspõld (vasakult), Andres Maimik ja Rain Tolk.
Labasusi täis paroodiasaates «Jan Uuspõld läheb Tartusse» nilbitsesid esmaspäeva hilisõhtul Jan Uuspõld (vasakult), Andres Maimik ja Rain Tolk. Foto: Kanal 2

Filmile «Jan Uuspõld läheb Tartusse» tuginev huumorishow Kanal 2s sai üleeile õhtul punkti. Jupiti näidatud täispikk film sai otsa ning ka need inimesed, kes olid filmi juba näinud, võisid üleeile hilisööl teleri ette istuda, et näha, mis sai Janist siis, kui ta viimaks kohale jõudis.

Tulemuseks oli piinlik pool­tund teleri seltsis. Esiteks näisid pooled näitlejad olevat võtetel alkoholi(narko-?)joobes. Puudus nii süžee kui ka huumor. Või on teie meelest naljakas vaadata, kuidas mingid tegelased võtteplatsil aluspesus ringi jooksevad, üksteisele jalaga tagumikku löövad ja sisutuid anekdoote räägivad?



Jalaga-tagumikku-naljad


Hästi, see selleks. Veel enam häiris, kuidas räige paroodiaga üritati maha teha Eino Baskinit ja tema poega Roman Baskinit. Neist tehti kaks idiooti – vanem Baskin ameles ühe preiliga laua peal ja sõimas oma «sohipoega» Romani. Samasugune räigus saatis naljaobjekte Mihkel Kärmast ja Vahur Kersnat. Stseen, kus Kersna peadpidi WC-potis solberdab ning Kärmas teda sealt lause saatel «sõpru tuntakse hädas» välja tirib, huumoriga küll ei hiilanud.


Mis oli küll selle saate mõte? Nali? Ei olnud naljakas.



Ka häiris, et saatesse oli kaasatud alaealine poiss, kelle ülesanne oli labase huumorikooli kasvandikku mängida ja lollusi kaasa teha – jalaga tagumikku anda ja nii edasi.



Uus eetriaeg õigustatud


Kui täispikk film «Jan Uuspõld läheb Tartusse» pälvis positiivse vastukaja, siis see saade pani küll paratamatult küsima, kuhu eesti huumoriga jõutud on ja kas saab veel labasemaks minna. Arvamus nii Uuspõllust kui ka saatetiimi kuulunud Andres Maimikust, Rain Tolgist ja Ken Saanist sellise saate järel küll enam madalamale langeda ei saa.



Leian, et Kanal 2 otsus saateaeg ümber tõsta oli igati õigustatud. Kui saade oleks olnud eetris tavapärasel ajal, rikkunuks see vaieldamatult eetikanõudeid ega arvestanuks, et saadet on seni saanud muretult vaadata ka alaealised. Tõsi, kanal võinuks selle mageduse näitamisest ka hilisööl loobuda ja pakkuda pigem mõne vana saate kordust.


------------------------------------------------



Miks selgus alles viimasel hetkel, et sarja «Jan Uuspõld läheb Tartusse» viimane saade endisele eetriajale ei sobi?


Olle Mirme

, Kanal 2 programmijuht:



Otsus lükata sarja «Jan Uuspõld läheb Tartusse» viimane osa südaöösse oli meil võimalik vastu võtta alles siis, kui olime selle osa ise ära näinud.



Et lint saatega jõudis Kanal 2 kätte alles esmaspäeva õhtupoolikul, siis polnud varem otsustada võimalik.



Kohe, kui olime ta ära näinud, alustasime kiiresti ümberkorraldusi. Leidsime, et saade oli liiga nõrk, et seda kell 20.30 ehk prime-time'is näidata.



Kas teil ei tekkinud siis mõtet, et ehk võiks nii nõrga, st sisu poolest labase saate üldse näitamata jätta?


Nagu meie otsusest välja võib lugeda, oli meie hinnang tõesti selline: see osa on mage. Aga et päris ära jätta? Ei, sest nii tekitatakse märtreid. Sellega oleksime põhjustanud palju segadust ja ebatervet uudishimu – mis seal siis nüüd oli, et saade suisa ära keelati? Ei.



Palun väga, neil, kes pidasid saadet oluliseks ja suutsid seda vaadata, oli võimalus selleks olemas.



Me ei pidanud väärikaks seda ära keelata või maamunalt hävitada, lihtsalt igal asjal olgu oma eetriaeg ja see saade passib heal juhul öisesse programmi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles