Jõulukuuse võib tuua riigimetsast

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
RMK lubab taas riigimetsast jõulukuuse tuua.
RMK lubab taas riigimetsast jõulukuuse tuua. Foto: Elmo Riig / Sakala

RMK kodulehel saab end kirja panna juhendatud kuuseretkedele riigimetsa, kust saab tuua etteantud juhiste järgi jõulupuu koju omal käel.

RMK teatel korraldatakse juhendatud metsaretki 15 kohas üle Eesti detsembri lõpuni, metsaminekule eelneb loodushariduslik lühiprogramm. Kuuseretked firmadele toimuvad 14., 15. ja 16. detsembril ning eraisikutele 17.-23. detsembril. Sobivad paigad jõulupuu leidmiseks on RMK spetsialistid eelnevalt välja otsinud, nii et osalejatele jääb vaid maksmise, õige puu valimise, saagimise ja äraviimise rõõm.

Kõik need, kes on endale sobiva jõulupuu varemgi riigimetsast toonud või kes teavad kindlaid kohti, kust puu võtta võib, saavad kuuse metsast tuua iseseisvalt. Selleks tuleb eelnevalt veenduda, et valitud koht asub riigimetsas ja seal pole looduskaitselisi piiranguid.

1-3meetriste kuuskede hinnad jäävad 50 ja 200 krooni vahele ja jõulupuu eest saab maksta pangaülekande või mobiiliga või looduskeskustes sularahas. Et eelmisel aastal osteti enam kui pool kuuskedest mobiilimaksega, on tänavu seda võimalust veelgi laiendatud – seda saavad kasutada nii need, kes toovad kuuse metsast omal käel, kui need, kes võtavad osa RMK organiseeritud kuuseretkedest.

RMK juhib tähelepanu, et looduskeskuste ja kontorite juures ei müüda juba raiutud kuuski, seega peab kuuseretkele tulijal kaasas olema oma saag. Samuti vastutab igaüks ise oma kuuse äraviimise eest.

Eelmisel aastal müüs RMK riigimetsast ligi 5000 jõulukuuske, kuuseretkedest võttis osa 2100 inimest.

“Paljude perede ja töökollektiivide jaoks on ühisest kuuseretkest saanud kena traditsioon,” kinnitas RMK loodushoiu osakonna juhataja Marge Rammo. “Suur rõõm on tõdeda, et eelmisel aastal ei avastatud ühtegi kuusevargust.”

Jõulukuuski tohib riigimetsas raiuda vaid sealt, kus neil ei ole lootust suureks kasvada – teede ja kraavide servadest, elektriliinide alt ja metsasihtidelt. Metsanoorendikest ja kultuuridest, kuhu inimesed on need istutanud või kust neist loodetakse saada tulevikupuid, on kuuskede varumine metsaomaniku huvide põhjendamatu kahjustamine, mis on seadusrikkumine ja karistatav.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles