Saksa keelt koolis mitterääkivate migrandilaste vanemad peavad «trahvi» maksma

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Šveitsi põhjaosas Solothurni kantonis asuv Egerkingen langetas otsuse «trahvida» neid migrantidest vanemaid, kelle lapsed koolis pidevalt saksa keeles ei suhtle.

Need lapsed saadetakse saksa keele kursusele, mis vanematele läheb maksma 550 Šveitsi franki, edastab The Local.

70 protsenti sealse põhikooli õpilastest on sisserännanud, mille tõttu nende emakeel ei ole saksa keel.

Egerkingenis muudeti keelenõuet, mille kohaselt peavad nii lasteaia- kui koolilapsed oskama üsna heal tasemel saksa keelt.

Lapsmigrandid, kes lasteaias või koolis omavahel saksa keeles ei räägi, saavad koheselt suulise hoiatuse. Kui see kordub, siis tuleb kirjalik hoiatus.  Need aga, kes ka kolmandat korda reeglit eiravad, saadetakse saksa keele kursusele.

«Me ei saa lubada oma keeleruumis saksa keelt emakeelena kõnelevate laste marginaliseerumist,» teatas Egerkingeni võimuesindaja Johanna Bartholdi.

Ta lisas, et kuna linnal ja koolil ei ole raha, et saata lapsi, kelle emakeel ei ole saksa keel keelekursustele, siis peavad vanemad selle oma taskust kinni maksma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles