Intelligentne rahakott takistab liigselt kulutamast

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahakott.
Rahakott. Foto: SCANPIX

USA Massachusettsi tehnoloogiinstituudi (MIT) teadlased valmistasid intelligentsed rahakotid, mis takistavad liigselt raha kulutamast.

Üks neist nutikatest rahakottidest sõna otseses mõttes tõmbub väiksemaks, kui pangaarvele hakkab null ette lööma, kirjutab Daily Mail.

Teise rahakoti avamine aga muutub raha kahanedes aina raskemaks ning kolmas hakkab kaardimaksete puhul vibreerima.

Teadlaste sõnul on 21. sajand tegelikult sularahavaba sajand. Kaardiga makstes on märgatavalt lihtsam kulutustega üle piiri minna.

Nutikate rahakottide idee taga on MIT tootedisainer John Kestner.

Kestneri sõnul on uudistooted alles proovieksemplaride tasemel, kuid kui tarbijad ja pangad neist huvituvad, võidakse neid hakata masstootma.

Rahakottidel on sees väikesed arvutid, mis Bluetoothi kaudu on omaniku mobiiltelefoniga ühenduses, telefon on ühenduses interneti ja pangaarvega.

See tähendab, et rahakotil on kogu aeg ülevaade, kui palju raha pangaarvel on ning see käitub vastavalt sellele.

Mother Bear rahakott kaitseb selles olevat raha ega lase liigselt kulutada. Seda on vähese raha korral väga raske avada. Kui aga rahakoti omaniku pangaarvel ei ole midagi, ei saa ka rahakotti avada.

Peacock rahakott paisub ja tõmbub kokku vastavalt sellele, kui palju omanikul raha on. Kuu alguses, kui raha palju, on see rahakott nagu õhku täis. Kuid kuu lõpus võib ta täiesti lapik olla.

Bumbelbee rahakotil on väike vibratsiooni tekitav seadeldis, mis hakkab tööle alati, kui mingi tehing pangakaardiga aset leiab. Mida suurem summa kaardiga makstakse, seda tugevam ja pikaajalisem on vibratsioon, olles füüsiline meeldetulek raha kulutamise kohta.

Kestneri sõnul on tänapäeva inimestel raske tarbimisimpulsse kontrolli all hoida ning selle tõttu on suur lõhe meie otsuste ja tagajärgede vahel.

«See lõhe laieneb, kui füüsilisest rahast saab virtuaalraha. Kui me ostleme, siis ei murra me eriti pead pangaarve suuruse üle. Meie sisetunne ei hoiata, et nüüd on eelarve tasakaalust väljas. Kuid siin saavad aidata intelligentsed rahakotid,» selgitas disainer.

Pilte ja videot vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles