Sinivaal saab ühe ampsuga ligi pool miljonit kilokalorit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinivaal
Sinivaal Foto: SCANPIX

Arvatakse, et sinivaalad on loomariigi ühed kõige efektiivsemad sööjad.

Hiljuti Kanadas Briti Kolumbia ülikoolis tehtud uuring näitas, et sinivaalad saavad ühe suutäiega sada korda enam energiat kui nad kulutavad, kirjutab Live Science.

Ligi 20 000 kilogrammi kaaluvale sinivaalale on toidu hankimine üsna keeruline protsess. Ta sukeldub selleks kuni poole kilomeetri sügavusele ja sealt üles liikudes ahmab ettejäävaid hiilgevähilisi ehk krille ja zooplanktonit.

Parve sukeldudes avab sinivaal oma suu 80 kraadi ulatuses. Koos suutäiega satub ta organismi ka palju vett.

Kuna sinivaala saagipüüdmisstrateegia on energiakulukas, siis soovisid uurijad teada saada kui palju selle vaalaliigi esindajad energiat vajavad ja tegelikult kulutavad.

Teadlased jälgisid söögi järgi sukeldunud sinivaalu digitaalsete salvestajate abil. Need olid vaakumi abil kinnitatud vaalade seljale. Masinad salvestasid teavet vaalade liikumiskiiruse, sukeldumise sügavuse ja sabalöökide kohta. Digitaalsed salvestajad eraldusid hiljem vaaladest ja jõudsid veepinnale, kust need kokku korjati.

Uuringus osales 265 sinivaala, kes tegid kokku 12 sukeldumist ja üle 600 rünnaku  krilliparvedele.

Tulemused näitasid, et sinivaalade söömine on väga efektiivne. Nad kulutavad toitumise ajal umbes 1900 kilokalorit, kuid saavad suutäiega 457 000 kilokalorit ehk nad saavad ühest suutäiest 240 korda rohkem energiat kui neil söögi hankimisele energiat kulub.

Kui võtta arvesse kogu sukeldumisel kulutatav energia, siis saab sinivaal ligi 100 korda rohkem energiat kui ta kulutab.

Sinivaal (Balaenoptera musculus) on vaguvaallaste sugukonda sinivaala perekonda kuuluv vaal, suurim kiusvaalaline ja suurim kunagi Maal elanud imetaja.

Sinivaal elab kõikides maailmamere avaosades, välja arvatud rannikumeres ja troopilistes vetes.

Sinivaal toitub antarktilistes vetes hiilgevähilistest ehk krillidest, arktilistes vetes väiksematest koorikloomadest.

Vaalad otsivad toitu aladel, kus krille kõige enam leidub. Täiskasvanud sinivaal võib süüa kuni 40 miljonit krilli päevas.

Koos krilliga neelab ta kalmaare, koorikloomi ja väikseid kalu, aga sihilikult ta neid ei söö.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles