Uuel nädalal keerab ilm taas külmaks

, Ilmavaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Vanarahvas arvas, et kui novembris nii palju sajab, et jõevesi kallaste vahelt maa peale laiali valgub, olla kõigil talvekuudel suured sajud tulemas. Seni on ütlemine mitmekordselt märki tabanud.

Novembri teises pooles tuli vihma kohati kui oavarrest. Nädalaga sadas peaaegu kuu normi. Seejärel pööras ilm läbi äikesetormi külmale. Sademed muutusid tahkeks.

Nüüd sai Põhja-Eesti lumeuputus veelgi lisa. Tänaseks on Edela-Eestis lumekõrgus kasvanud poole meetrini. Tuuled on õnneks meie pool siiani käitunud taltsamalt kui mujal kuulda, väga sügavaid hangesid kokku lükata pole jõudnud.

Hoiatus! Sügavasse lumme sumpama minna ei tohi!

Kui juhtumisi on edasiliikumine võimatu, proovige lumel lamades sügava koha pealt üle rabelda (ujuda). Veekogudele minna ei tohi, paksu lume all pole jääkatet ollagi.

Lähipäevil tuul nõrgeneb. Pärast tormi langeb õhutemperatuur ruttu –10 kraadi kanti. Järgmisel nädalal heitlikud, miinuskraadidega ilmad püsivad. Lumesadu ja tuisk on arvata tugevamad jälle kuni Kesk-Eestini.

Nädala teises pooles veavad idatuuled kaasa külmemat õhku ja öösiti võib õhutemperatuur, eriti sisemaal, 20 külmakraadini kukkuda. Riietumisel arvestage tuulekülmaga.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles