Kuidas noorest rootslannast sai Islamiriigi pruut

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rootsi väljaanne Aftonbladet kirjutab noorest rootslannast, kellest sai ajupesu tulemusena äärmusrühmituse Islamiriik liige ja džihadisti pruut.

2012. aasta kevadest pärineb viimane foto siniste silmadega ja blondide juustega Göteborgis elanud Lisa Uthmanist, kes oli siis 21-aastane.

Lisa endiste koolikaaslaste teatel oli ta elav ja lõbus noor naine, kellel meeldis pidudel käia.

On teada, et keskkooli lõpus kohtus Lisa moslemimehega Ahmad Yama Shahabiga, kelle pealekäimisel sai ka temast moslem.  Ta muutus üleöö, varem paljastavaid riideid kandnud naine hakkas mosleminaistele omaselt riietuma ning ei käinud enam pidudel. Samuti katkestas ta suhted sõpradega, kellel palus temast tehtud fotod hävitada.

Lisa hakkas külastama Rootsi mošeesid oma vanemate teadmata. Rootsi terrorismiasjatundjate sõnul varjavad usku vahetanud ja Süüriasse Islamiriigi juurde püüdlevad noored pere eest oma muutusi ja tegevust.

Lisa hakkas pärast moslemiks hakkamist panema Youtube´i äärmussõnumitega videoid, mis näitasid, et temast on saanud islamiradikaal. Ta rõhutas, et ei taha enam Rootsis elada.

Hilisem uurimine näitas, et Göteborgis olid äärmusislamistid 2012 - 2014 uute jüngrite otsimisel väga aktiivsed ning Lisa langes nende lõksu.  

Lisa ei olnud varem moslem ning tema kohatud mees Shahab oli küll moslem, kuid mitte radikaal. Mees õppis ülikoolis psühholoogiat ja oli vahetusüliõpilane Hollandis, kuid tal oli inglise keeles õppimisega raskusi.

Lõpuks töötas ta Rootsi postis ja kaubaladudes, kuid siis toimus temas muutus, mille tõttu ta aina enam koraani luges ja mošeesid külastas.

Friskväderstorgeti imaam arvas, et mees on sellises vanuses, et ta peaks abielluma. Ta pakkus talle noort naist, kes oli tema abikaasa tuttav.

See naine oli Lisa Uthman, kellega Ahmad Yama Shahab salaja 2013. aasta sügisel abiellus. 2014. aasta kevadel kolisid noored ootamatult Türki ja sealt edasi Süüriasse, kus nad esmalt põgenikelaagris töötasid.

 Noorte pered tegid pingutusi, et nad koju Rootsi tagasi tuleks, kuid see ei õnnestunud.

Islamiriigi pooldajad teatasid 2014. aasta novembris Twitteris, et Ahmad Yama Shahab, võitlejanimega Abu Uthman Al-Afgani hukkus Kobanes.

«Võitleme siin väärusuliste vastu ja me täidame Allahi käske. Kutsun moslemeid üles liituma Islamiriigi armeega,» teatas Shahab 2014. aastal tehtud propagandavideol.

Vanemate sõnul sattusid nende lapsed äärmusislamistliku ajupesu ohvriks.

Peredel on teada, et paar sai lapse, kes on nüüdseks umbes üheaastane, kuid Lisa jäi pärast mehe surma Süüriasse, kus leidis Islamiriigi ridadest uue mehe.

Lisa vanemate arvates ei näe nad oma tütart enam kunagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles