Konnad väljutavad võõrkehad koos väljaheitega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konnad väljutavad võõrkehad koos väljaheitega. Fotol oli austraalia roheline puukonn (Litoria caerulea)
Konnad väljutavad võõrkehad koos väljaheitega. Fotol oli austraalia roheline puukonn (Litoria caerulea) Foto: SCANPIX

Kui kirurg unustaks operatsioonil käärid patsiendi kehasse, siis oleks lihtne, kui need koos väljaheitega välja tuleksid.

Austraalia teadlaste tehtud uuring näitas, et just nii toimub konnadel, kui nende kehasse on mingi võõras asi sattunud, kirjutab Helsingin Sanomat.

Teadlased jälgisid konni raadiosaatjate abil. Üks uuritud liikidest oli austraalia roheline puukonn (Litoria caerulea), keda peetakse ka lemmikloomana.

Teadlased panid tähele kummalist ilmingut. Osa konnadest edastas signaali, kuigi nende kehasse pandud raadiosaatja ei olnud enam tuvastatav.

Teadlased püüdsid need konnad kinni ja avastasid, et väike raadiosaatja ei olnud enam nende kehas, vaid hoopis väljaheitekanalis.

Selle fenomeni selgitamiseks opereeris uurija Chris Tracy juhitud meeskond viie konna sisse väikseid helmeid.

Tulemused näitasid, et helmed jõudsid varem või hiljem konnade väljaheidete hulka ning need eemaldati kehast.

Tracy sõnul tunneb konna organism võõrkeha ära, käivitub automaatne puhastumine ja liigse asja eemaldamine.

Konnade keha on pehme ja selle tõttu võib organismi jõuda erinevad võõrkehasid. Kui need võõrkehad jõuavad elutähtsate organiteni, võib konn nende tagajärjel surra.

Konnade väljaheitekanal on üsna suur ja palju mahutav. Osal konnaliikidel võib selles olla kuni kehakaalu jagu väljaheiteid. Samuti ei tekita sinna sattuvad võõrkehad probleeme, kuna need viiakse kehast välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles