Merevaigust leiti erekteerunud peenisega 99 miljoni aasta vanune ämblik

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ämblik merevaigus
Ämblik merevaigus Foto: SCANPIX

National Geographicu teatel leidsid paleontoloogid merevaigust eelajaloolise ämbliku, kellel on erekteerunud peenis.

See ebatavaline merevaigutükk asub Saksamaal Berliini loodusmuuseumis, kus seda koos teiste iidsete merevaigutükkidega uuriti.

Paleontoloogide sõnul leidsid nad esmakordselt paaritumisvalmis ämbliku, kes elas umbes 99 miljonit aastat tagasi tänapäeva Birma aladel.

Halitherses grimaldii ämblikud erinevad teistest arahniididest selle poolest, et neil on peenis. Teadlased on leidnud ka varem selle liigi fossiile, mille vanus on umbes 400 miljonit aastat ehk need on nüüd avastatust vanemad.

Tänapäeval elab selle liigiga seotud ämblikke umbes 6000 liiki.

Teadlased ei tea, kuidas erekteerunud peenisega ämblik puuvaiku sattus. Oletatakse, et isane hakkas emasega paarituma, neile langes okaspuu vaiku, millest emane välja pääses, kuid isane kinni jäi. Seega kaotas emane seksipartneri enne, kui järglasi saadi teha.

«Võib oletada, et puuvaiku jäänud isane pingutas, et välja pääseda. Tal tekkis kehaline erutus, mis tekitas erutuse ka peenises ehk erekteerumine oli juhus, mitte paaritumiseks valmisolek. Samas võis aset leida ka teine variant, milles isane oli paaritumist alustamas, kuid puuvaik lõpetas selle,» teatas uuringu teinud Jason Dunlop.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles