Reisimuljed: 800 000 töötunniga ehitatud imedemaa

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Uskuge või mitte, aga imesid juhtub ja mõnede inimeste unistused lähevad ka täide. Saksamaal Hamburgis ajaloolises jõeäärses laohoones võib ühe noore mehe unistuse täitumist oma silmaga näha – kümne aasta ja rohkem kui 800 000 töötunniga on valminud maailma suurim mudelraudtee.

Vendade Frederik ja Gerrit Brauni loodud Miniatur Wunderland on tegelikult rohkem kui vaid hiiglaslik mudelraudtee, see on terve imedemaa, mida uudistades saab poole tunniga tiiru peale teha Saksamaale endale, Šveitsile, Skandinaaviale ja Ameerikale. Mis kõige toredam – tegu pole lihtsalt muuseumiliku vaikeluga, vaid tõepoolest elavate pildikestega maailma eri paigust.

Braunide imedemaal sõidavad ringi rongid, trammid, autod, bussid, laevad, mängitakse jalgpalli ning juhtub ka õnnetusi, mida siis päästeautod sireenide saatel likvideerima tõttavad. Wunderlandis liigub ka aeg – vahelduvad öö ja päev ning miniatuurseid maastikke saab vahelduvalt imetleda päeva- ja õhtuste tulede valguses.

Imetlusväärsele üldpildile lisaks on üsna uskumatu ka tähelepanu, mida vennad ja nende abilised on kõige väiksematelegi detailidele pööranud. Kellel aega ja tahtmist imedemaad lähemalt silmitseda, võib teede ja sildade võrgustiku vahelt maastikul lillede seast avastada hoopis armastajapaari, jõekaldalt ja jõest sukeldujad, lumiselt reisiplatvormilt rännumeestest pingviinid ning mägiteelt ummiku tekitanud lambakarja. Kokku on imedemaale peidetud 300 000 väikest figuuri.

Nendele on oodata ka lisa, sest vennad Braunid pole praegu rohkem kui 1800 ruutmeetril laiuva imedemaaga päris rahul.  Näiteks järgmisel aastal peaks valmima lennujaam 14-meetrise maandumisraja ja kümnete lennukitega. Aastaks 2014 peaks imedemaa veelgi laienema.

Kogu selle miniatuurse, kuid samas mõeldamatult hiiglasliku projekti taga on aga ühe venna – Frederik Brauni lapsepõlveunistus, mis tuletas end noormehele meelde kümme aastat tagasi suvise reisi ajal mudelrongide poodi sattudes. Veel samal päeval helistas Frederik oma vennale ja teatas: «Nüüd hakkame ehitama maailma kõige suuremat mudelraudteed.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles