Pildid: Kansasest leiti Hieronymus Boschi haruldane maal

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hieronymus Boschi maal «Püha Antoniuse kiusatus»
Hieronymus Boschi maal «Püha Antoniuse kiusatus» Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikides Kansase osariigis Kansas Citys asuva Nelson-Atkinsi kunstimuuseumi eksperdid said teada, et nende kogus on 500-aastane haruldane maal, mille autor on Hollandi renessansikunstnik Hieronymus Bosch.

Muuseum ostis maali «The Temptation of St. Anthony» (Püha Antoniuse kiusatus) 1935. aastal ühelt New Yorgi galeriilt, kuid siis ei peetud seda Boschi kätetööks, edastab foxnews.com.

Viimati oli see õlimaal Nelson-Atkinsi kunstimuuseumi näitusel 2003. aastal.

Kunstiekspertide teatel on maailmas alles umbes 25 Boschi maali, millest viis on Ameerika Ühendriikides.

«Püha Antoniuse kiusatus» valmis Boschil ajavahemikul 1500 – 1510.

Hollandi Den Boschi Het Noordbrabentsi muuseumi kunstieksperdid märkasid seda maali 2003. aastal Kansas City kunstimuuseumi kataloogis. Nad võtsid Nelson-Atkinsi muuseumiga kontakti paludes sellest maalist hea kvaliteediga fotot ja inrapuna reflektogrammi, kuna kahtlustasid, et tegemist võib olla Boschi maaliga.

Boschi maalide uurimis- ja konserveerimisprojekt saatis meeskonna Kansas Citysse maali uurima ja nüüdseks on kindlaks tehtud, et see tõesti on Hieronymus Boschi kätetöö.

Nelson-Atkinsi kunstimuuseumi esindajate sõnul ei olnud nad varem seda maali detailselt uurinud, kuid Hollandi ekspertide uuring kinnitas Boschi käekirja.

Uuringus paljastus, et Bosch oli mitmeid detaile korduvalt muutnud, kaasa arvatud Püha Antoniuse veekannu kuju.

USA kunstimuuseum andis Boschi maali Hollandi Het Noordbrabentsi muuseumile 13. veebruaril avatava Boschi näituse jaoks laenuks.

Sel aastal möödub Boschi surmast 500 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles