Rumeenias tühistati ajutiselt seadus, mis võimaldab raamatu kirjutanud vangide karistust lühendada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Rumeenia võimud tühistasid ajutiselt seaduse, mille alusel saab teadustöö ja -raamatu avaldanud vangide karistusaega lühendada 30 päeva võrra.

Näiteks vanglakaristust kandev poliitik Nicolae Vasilescu  on alates 2014. aastast kirjutanud ja välja andnud üheksa teadus- ja poliitikaraamatut, edastab The Guardian.

Seadusemuudatus tehti pärast seda, kui korruptsiooniküsimustega tegelevad prokurörid avastasid, et üks 212-leheküljeline raamat «kirjutati» vaid seitsme tunniga, mille tõttu arvati, et see on plagiaat ja kirjutamisel kasutati variisikut.

Valitsuse pressiesindaja Dan Suciu teatel tühistati see seadus kuni 1. septemebrini.

Rumeenia vanglaseaduse kohaselt lühenes vangidel iga nende poolt kirjutatud ja avaldatud teadustöö eest karistus 30 päeva võrra, kuid samas oli kohtunik see, kes otsustas, kas raamat on karistusaja lühendamist väärt.  

Rumeenia justiitsministeeriumi andmetel ilmus 2015. aastal 340 vangide kirjutatud teadusraamatut, 2014. aastal aga 90 sellist raamatut.

2015. aasta aprillis süüdistati Rumeeni ärimeest Gheorghe Coposit, kes kandis nelja aasta pikust vanglakaristust, plagiaadis. Ta avaldas teose «Rumeenia kuningate poliitilised abielud 14. – 16. sajandil». Tema on nüüdseks vanglast vabanenud.

Ajaloolase Catalin Parfene`i väitel varastas Copos tema magistritöö ja andis selle oma nime all välja.

Parfene´i teatel on selle teose ainueksemplar Rumeenia rahvusraamatukogus, ülejäänud ostis «autor» ise ära.

Teada on, et Copos «tootis» 400 päeva trellide taga olles viis raamatut, samas jäi tal aega töötada vangla puusepana.

Bukaresti Steaua jalgpalliklubi omanik Gigi Becali kahandas oma vangistusaega kahe raamatu abil, millest üks rääkis tema suhetest meekonnaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles