Ebakindlad inimesed kuulevad fantoomhelinaid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Psühholoogide sõnul võivad ebakindlad inimesed kuulda niinimetatud fantoomhelinaid, mille puhul arvatakse, et mobiiltelefon helises, kuid tegelikult seda ei juhtunud.

Nende sõnul on see nüüdsel tehnoloogia ja inimsuhete kerge katkemise ajastul levinud nähtus, edastab Daily Mail.

Inglise keeles kannab fenomen nimetust «ringxiety», mis koosneb kahest sõnast «ring» - helisema ja «anxiety» - ärevus.  

Ameerika Ühendriikide Michigani ülikooli psühholoogide sõnul viitab fantoomhelina kuulmine ebakindlusele. Neile inimestele on omane kontrollida telefoni pidevalt, kartes nagu midagi maha magada või millestki ja kellestki ilma jääda.

Psühholoogid Daniel Kruger ja Jaikob Djerf uurisid «ringxiety» fenomeni, küsitledes gruppi üliõpilasi.

Ilmnes, et rohkem kui 75 protsenti küsitletud katsealustest oli mingil eluperioodil kuulnud kas fantoomhelinat või – vibratsiooni. Küsitletud üliõpilased kasutasid erinevate firmade mobiiltelefone ja erinevaid telekom ettevõtteid sideteenuse pakkujana.

Teadlased küsitlesid ka mobiile tootvate firmade ja sideteenuse pakkujate esindajaid, et välistada tehnilised ja inimlikud vead.

Psühholoogide sõnul mõjutavad fantoomkõnede kuulmist pingesolek, ootused ja psüühiline seisund.

«Meie uuring näitas, et fantoomhelinaid ja -vibratsioone kuulevad eelkõige ebakindlad isikud, kes kardavad suhete katkemist, eriti just partneriga,» selgitasid teadlased.

«Ringxiety» võib tekitada lisaks pidevale pinges olemisele peavalu, magamatust, enesehinnagu langust, elurõõmu kadumist ja töövõime alanemist.

Nutitelefonid on elu kergemaks teinud, kuid samas on neis ka negatiivne pool, kuna telefonist ja selle poolt pakutavast võidakse sõltuvusse sattuda. Nutitelefoni abil käiakse sotsiaalmeedias ja ollakse teistega pidevalt kontaktis, kuid samas mõjub kogu aeg suhtlemine väsitavalt ja ärritavalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles